Hem & Trädgård

Möt Magdalena – Livåleva’s egen trädgårdsskribent

Varje vecka kommer Livåleva’s läsare  att få kliva in i Magdas trädgårdsvärld. Där bjuds vi på odlingstips, inspiration och kuriosa, och Magda lovar att guida oss genom årstiderna. Eftersom mycket av det man gör i trädgården inte ger resultat förrän efter flera månader, gäller det att inte missa några viktiga detaljer.

Magdalena Jorkvist är 39 år och bor i Bohuslänska Munkedal med sina tre barn. Just nu i hyresrätt, men drömmar och planer om hus finns. Givetvis blir man nyfiken på hur önsketrädgården för en äkta trädgårdsfantast ser ut.
– Jag gillar när det är mer djungel än golfbana, säger Magda. Trädgården behöver vara ganska stor, eftersom jag vill ha plats för flera uteplatser i olika lägen för både morgon- och kvällssol. Mycket av det som odlas skall vara ätbart, och ett stort växthus är ett måste. Jag vill kunna gå ut och plocka råvaror och sedan gå direkt in och tillaga dem.

Även om Magda inte har mer än en uteplats där hon bor, så hindrar det henne inte från att ägna sig åt sin stora passion – grönsaksodling. Senast i måndags skördade hon sina sista paprikor i vardagsrummet. På två olika platser har Magda också trädgård och grönsaksland att ägna sig åt. Men varför just grönsaker?
– För mig är det en stor tillfredsställelse att kunna skörda och äta det jag själv odlat. Så på så vis är det ju resultatet som lockar, även om jag också tycker mycket om själva arbetet. Till exempel har jag de senaste åren börjat tycka om att rensa ogräs, förmodligen går det att jämföra med människor som älskar att städa, det känns bra när man gör det och det ger resultat direkt. Min mamma har även hon ett stort intresse för odling, och jag har fått det med mig sedan jag föddes. Jag har alltid varit med i trädgården och därför lärt mig mycket, det finns där automatiskt.

Magda berör också hur det var för tidigare generationer att växa upp. Under första delen av 1900-talet var det fortfarande ganska kärvt på landsbygden. Det var en självklarhet att odla själv för att ha mat på bordet. Det är först nu, kanske sedan 50-60-talet som normen har gått från att odla själv till att istället köpa grönsaker och rotfrukter i affären.
Nu börjar det dock gå mode i grönsaksodling – fler och fler tänker ekologiskt och önskar en högre kvalitet av sina råvaror. Grönsakerna odlas gärna i pallkragar, och man kanske har jordgubbar tillsammans med blommorna i rabatten.
– Precis som inom alla andra områden finns det trender inom trädgård. Eftersom jag läser en del trädgårdstidningar, registrerar jag dem men jag bryr mig nog inte så mycket om dem, jag vet ju redan vilken stil jag gillar. Just nu är det inne med woodlands, och ganska lummiga trädgårdar som ser precis lagom slarviga ut. Lyckas man med en huller-om-bullerträdgård så kan det bli väldigt bra, men det är oftast lättare att få hyfs på trädgården om man har den mer uppdelad i olika sektioner, med gräsmatta, häck, trädgårdsland, grusgång och så vidare.

Vi har redan tagit oss en bit in i november och det är förhållandevis lugnt i trädgården. Men Magda skickar med ett värdefullt tips som hjälper oss till säsongen 2013 – passa på att oskadliggöra mördarsniglarnas ägg. De ser ut som små gulvita knappnålshuvuden och ligger ofta i grupper om 30-70 stycken. Titta under brädor och krukor och i komposten, och kläm sönder de du hittar. På så vis undanröjer vi många individer som annars skulle ägna sommaren åt att förarga oss trädgårdsinnehavare.

Nästa vecka börjar Trädgård med Magda här i Livåleva och då kommer vi att få läsa om vad du kan göra i trädgården fast det är höst. Missa inte det!

Text: Regina Johansson

Bild: Liza Kettil

 

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s