Familj & Hälsa

Babyshopping i Ullared – lönar det sig?

Sparar man verkligen några pengar på att åka 20 mil enkel väg, även om det är billigare så kör man väl upp mellanskillnaden i bensin?”
Jag tycker om att åka till Ullared. Jag tycker det är så skönt att undanröja flera månaders shopping på en dag – bomullsrondeller, tandborstar, presenter, kläder och bra-att-ha-saker. Dessutom känns det bra att veta att sakerna jag köper inte är billigare någon annan stans, en liten ångest som annars följer mig när jag handlar. Tänk om varan är mycket billigare i butiken bredvid?
Därför
åker jag till Gekås i Ullared mellan två och fyra gånger om året. Många med mig ser tjusningen, och andra kan inte förstå hur vi orkar.
I början av nästa år blir min sambo och jag  föräldrar. En hel del förberedelser – och inköp, behöver göras. Så i slutet av oktober åkte jag och min mamma de 19,6 milen till Gekås i Ullared, för att handla julklappar, förbrukningsvaror och annat man behöver i hemmet. Och viktigast av allt – babygrejer.
Lönade det sig att åka dit då? Borde jag ha stannat hemma och handlat på nätet istället?
Det har jag tagit reda på. I den här artikeln väljer
jag att begränsa mig till babysortimentet och i räkneexemplet några utvalda varor som var enkla att jämföra  med nätbutikernas priser.

Vad behöver man egentligen till en nyfödd?
Jag kände att jag inte hade en aning om vad man egentligen behöver den första tiden men en liten bebis. För att försöka bringa ordning i detta, läste jag föräldratidningar, tittade runt på nätet och förhörde mig med kompisar som fått barn nyligen. Jag har också försökt att tänka mig in i hur just vår situation kommer att vara. Om man bor i en mindre lägenhet, har man kanske inte så stor användning av en babyvakt, man är ju nära barnet hela tiden. Vi bor däremot i hus, och har sovrum på ovanvåningen, en nedervåning, en källare och dessutom trädgård. Därför tror jag att vi kommer att ha stor nytta av att kunna höra bebisen genom babyvakten.
Föräldrarollen startar alltså flera månader innan barnet kommer, och man kan faktiskt bli lite rädd att det skall klampa in en liten varelse som ifrågasätter utrustningen. Jag har därför med jämna mellanrum försökt att intala mig att det enda som verkligen behövs för barnets komfort är lite kläder, en sovplats, blöjor och en nappflaska. Men det är ju lite skillnad på vad som är absolut nödvändigt och vad som är användbart att ha. Därför kom jag hem med följande:

Amningskudde
Amningsnapp
Amningskupor från Libero
Bröstpump från MAM
MAM nappflaska ultivent
MAM nappar
Regnskydd till vagnen
Hjulskydd till vagnen
Insektsnät till vagnen

Täcke, kudde och sängkläder till vagnen
Åkpåse
Plastad frotté
Philips Avent babyvakt

Philips Avent digital termometer

Babygym

Graviditetshandboken (Mia Coull och Christina Wahlström, Norstedts)
Olika babyvårdsartiklar
8 paket våtservietter

Tvättlappar
Spjälskydd
Babyhandduk/cape
2 sparkbyxor med body
1 pyjamas stl 50
1 Svart velourbyxa
2 bodys i 56
2 bodys i 62
1 dreglis haklapp

Shoppingturen i siffror
Avståndet från Munkedal till Ullared är 19,6 mil. Jag räknar med en bensinåtgång på 16:-/ mil.
Tur och retur ger bensinkostnaden 627.2 :-

I mitt räkneexempel väljer jag att använda mig av 5 varor:

MAM Care bröstpump med 2 diflaskor 389:- (apoteket.se: 525:- )
MAM Anticolic diflaska 160 ml 44,95:- (apoteket.se 67:- )
Philips Avent SCD505 babyvakt 429:- (jollyroom.se 699:- )
Philips Avent DigTerm SCH540 249:- (ellos.se 379:- )
Babygym Twist & Fold activity 399:- (busbjörnen.se 649:- )

Prisskillnad i räkneexemplet: Gekås artiklar kostade sammanlagt 808:- mindre.
Slutsats: På fem utvalda artiklar ”tjänade” jag in bensinkostnaden på 627 kr + 181 kr till.

Tips för en lyckad Gekås-tur
Skriv en utförlig shoppingslista innan. Om du skall köpa förbrukningsvaror, bestäm innan hur många av varje du skall köpa, så slipper du ägna en massa tid åt att räkna efter vad du behöver i affären.
Ha med dig ett block med penna, och skriv upp varje sak du lägger ned i vagnen. På så vis har du koll på vad du har handlat och för hur mycket, och slipper bli chockad vid kassan.
Ta på dig sköna skor (och en vattenflaska i väskan är inte dumt, speciellt om man är gravid och blir törstig ofta)
Börja inte lägga saker i vagnen okontrollerat, bara för att det är billigt. Tänk precis som du alltid gör när du handlar. Behöver jag verkligen den här? Det lönar sig inte att åka till billiga affärer om det resulterar i att du handlar dubbelt så många varor just därför.
Uppmärksamma den lilla kicken man får när man gör ett riktigt bra fynd. Om du har en smartphone kan du ta reda på direkt hur mycket du sparat på att åka några extra mil!

Text: Regina Johansson
Foto: Liza Kettil

Kategorier:Familj & Hälsa, Livsstil

Märkt som:, ,

3 svar »

  1. Tack för en intressant artikel. Produkterna verkar vara av mycket god kvalitet då jag sett dem i verkligheten.
    Hälsningar från din reskamrat: Mamma….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s