Mat & Bak

Äppelskörd

I år har det varit ett bra år för äppleskörden och många har sparat vinterfrukt i källaren eller fryst in skalade äppelbitar för senare bruk. I många affärer kan man köpa äpplen till ett lägre pris än annars.

Äpplen är tacksamma frukter då de är smakrika i sig själva, samtidigt som man kan dryga ut andra råvaror med äpplen utan att äppelsmaken tar över. Ingefärsmarmelad med äpplen i är ett exempel.

När man aldrig gjort något förut kan det verka som rymdforskning, men att göra fruktmos, kräm och saft är lätt.

 

Äppelmos på ditt sätt
2 kg äpplen
1 l vatten
1-2 dl strösocker
atamon

Tvätta äpplena, skala dem om du vill. Kärna ur och dela i bitar. Lägg i kastrullen och låt koka upp, men det skall inte stormkoka. Det tar 10-20 minuter för äpplena att bli mosiga. Tillsätt sedan socker efter behag. Alla äppelsorter är olika söta. Vill du ha ett absolut slätt mos, mixar du helt enkelt de kokta äppelbitarna innan du tillsätter sockret.

Vill du piffa till moset lite så varför inte prova att tillsätta kanel, vanilj, kardemumma eller något annat du kommer på. Det kan inte bli så fel, prova på en liten sats så riskerar du inte att förstöra många kilo äpple med dina experiment.

Förvaring:
Frys ner i plastpåsar eller i halvfyllda glasburkar om du vill det.
Annars, tillsätt atamon eller annat konserveringsmedel enligt anvisning på förpackningen. Häll sedan moset på helt rena glasburkar, upp till kanten. Koka locken för att oskadliggöra mikroorganismer , och själva burkarna steriliseras genom att ställas in i ugnen på ca 100 grader en stund. Att burkarna är varma när moset hälls på gör att det uppstår vakuum och när det är dags att använda äppelmoset kommer du att höra ett klick första gången du öppnar.

Äppelkräm
1-3 äpplen per person, beroende på storlek
Vatten
Potatismjöl
Strösocker, farinsocker, råsocker, honung eller inget alls

Skala och dela äpplena i centimeterstora bitar. Häll på lite vatten så att äpplena inte fastnar i kastrullen. Koka tills äpplena blivit mjuka, undvik stormkokning. Tag 1-2 teskedar potatismjöl och blanda ut i 0,5-1 dl vatten. Häll detta i kastrullen. När första bubblan visar sig, tag genast kastrullen av plattan, annars skär sig potatismjölet. Om du tycker krämen ser för tjock ut, slå på lite vatten. Söta krämen vid serveringen så får var och en själv välja hur sött man vill äta. Äts varm eller kall och mjölk är gott till!

Äppelsaft i saftmaja

Äpplen
Socker
Atamon

Dela äpplena i bitar. Skal och kärnhus kan med fördel vara kvar. Lägg dem i saftmajans sil. Ånga saften, tappa ur efter en stund och häll över äpplena i silen igen. Denna manöver ger starkare smak. Tappa sedan ur saften i en stor kastrull, och tillsätt socker under avsmakning. Koka upp. Om man sötar saften efteråt i kastrull, brukar det gå åt mindre socker än om man lägger sockret rakt i silen ihop med äpplena från början. Tillsätt atamon eller annat konserveringsmedel enligt anvisning om du vill. Tappa upp på rena flaskor, fyll inte på för mycket om du vill frysa dem. Hur saften sedan skall blandas med vatten måste man prova sig fram till, ofta blir äppelsaften ganska svag och blandningen blir bäst med
1 del saft + 1 del vatten.

Snygga till det
Glasburkar med äppelmos eller flaskor med saft ser trevliga ut i sig själva. Gör en snygg etikett att klistra på eller häng med ett snöre, fäst en stuvbit med tyg över burkens lock och döp innehållet till något passande. Nu har du perfekta små gå-bort-presenter eller helt enkelt något snyggt att ta fram till ditt eget frukostbord.

Vad kan man göra mer?
Äpplen är ingen nymodighet så det finns goda recept i mängder på kakor, pajer, drycker, vin, mos och konserverade och syltade äpplen. Kolla med farmor och mormor!
Chutney är fantastiskt gott till kött, både bredvid och som smaksättning i grytor. Leta efter recept som innehåller ingredienser du gillar, och smaka hela tiden av i grytan. Våga gå ifrån recepten och lita på dig själv så blir det oftast som bäst.

Text: Regina Johansson
Foto: Liza Kettil

Kategorier:Mat & Bak

Märkt som:,

3 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s