Hem & Trädgård

Huset på höjden

I huset längst uppför en backe där bor Regina Johansson tillsammans med sambon Mattias. Just att huset ligger på höjden är en av de saker som Regina gillar bäst med sitt hus -Huset ligger högt och har fin utsikt. det känns lugnt här samtidigt som det ligger centralt, säger Regina när vi pratar om vad hon tycker mest om hos sitt hem. De flyttade in förra sommaren och en stor del av våren ägnades åt renoveringar. Inför flytten tapetserades alla rum utom köket, dessutom fick några rum nytt golv och lite här och var behövde det målas. Med tanke på att huset stått tomt en tid var det ändå inte så mycket att göra. – Jag tycker om att måla och greja och göra förändringar, men man blir ju lite mätt på det också då kan det kännas skönt att bara fiffa lite med kuddar, tavlor och annat.  Det tar tid att få det som man vill ha det, jag tycker i allafall inte att det går att säga direkt hur man vill ha ett rum, man måste använda det ett tag för att veta. Efter förra årets renoveringar var Regina onekligen mätt på renoveringsprojekt och det är egentligen först nu som hon börjar planera för nya projekt.

Även om hon ganska nyss har flyttat in känner hon sig ändå helt hemma i huset på höjden. Särskilt märkligt är det dock inte eftersom detta även är huset där Regina växte upp. Hennes föräldrar köpte huset i slutet på 80-talet redan innan Regina föddes. Till en början trodde hon att det skulle kännas konstigt att flytta hem till sitt barndomshem -I början ville man renovera bort allt från uppväxten och absolut inte ha något samma som mamma hade det! Nu när hon har bott in sig i huset känns det dock som hennes hem och vissa saker som fanns där i barndomen har hon till och med kommit att sakna.

När huset gjordes i ordning satte Regina fokus på att deras hem skulle vara lättstädat och lättskött – Jag vill inte lägga för mycket tid på hushållsarbete och därför är det viktigt att allt är lättstädat. Ett led i det är att rensa bort grejer, så det försöker jag göra med jämna mellanrum. När vi flyttade hit blev jag  chockad över alla saker vi har och bestämde jag mig för att innan vi flyttar nästa gång skall jag ha halverat antalet grejer! Regina tror att i framtiden kommer det bli aktuellt att flytta och köpa ett eget hus, men än så länge trivs hon med att hyra av sin mamma.

Köket är det rum i huset som helt undgått renovering. Regina tycker att köket fortfarande känns fint fast det är många år sedan det renoverades sist. Hon menar att allt måste ju inte renoveras bara för att man kan. Att behålla sådant som funkar är bra, det är ekonomiskt och ger karaktär åt huset när inte allt är nytt.

Tallrikshyllan till vänster hänger på samma plats som den hängt under hela Reginas barndom. Hon har fått låna den av sin mamma och när den kom på plats kändes köket rätt igen. Hyllan tillverkades av Reginas gammelmorfar.På köksskänken står lite blandade föremål och fungerar som blickfång. De används inte men får ändå finnas med i köket som trevliga detaljer.

I matrummet bor husets fiskar, dessutom har Regina lite kontor här eftersom hon trivs att sitta och arbeta vid köksbordet. -Köket och matrummet är nog de rum som jag är i allra mest. Det är trivsamt och praktiska rum att vara i.Vardagsrummet skall enligt Regina vara trivsamt och praktiskt. Här och bara här tittar de på TV. -Jag vill att sovrummet bara skall vara sovrum och därför har vi valt att inte ha någon TV där, det är knappt att datorn får följa med upp!

Fondtapeten med björkar hör till en av Reginas favoriter

Trappan målades lila av Reginas mamma och har fått behålla sin färg. -Att måla om den är inte ett alternativ, den ska vara lila så är det bara!

Ett trivsamt sovrum är viktigt tycker Regina. Här inne finns även rymliga garderober.

De flesta av sakerna på tavelhyllorna i sovrummet är minnen från när Regina var liten. -Elefanten i tyg har mamma sytt, parfymflaskan fick jag att leka med av mormor när jag var liten och jag har alltid tyckt att den var så fin och häftig med sin ”puff”. Mina första skor, en rysk docka eller vad det heter som mamma hade när hon var liten. Men den minsta dockan inuti fattas tror jag. Saker man fascineras av när man är liten hänger liksom kvar sen när man blir vuxen.

Övervåningens andra rum fungerar än så länge som datorrum och gästrum. När Regina var barn var rummet dock delat i två rum där ena rummet var hennes och det andra hennes brors. I februari kommer rummet att få fungera som barnkammare eftersom Regina och Mattias väntar tillökning i familjen. -Det blir nog så att vi sätter upp en vägg och delar av rummet igen. Känns lite som att cirkeln är sluten då vi gör om rummet som när jag var liten.

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:, , ,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s