Livsstil

Loppis är poppis

Vad är det egentligen som gör loppis och second hand så populärt? Jag tror att det finns flera svar på den frågan. Ett av svaren här ihop med modet där retro och vintage är helt rätt. Serier som Mad Men som utspelar sig på 60-talet har influerat både mode och inredning. Sen tror jag att loppis är en möjlighet att hitta unika saker. Genom de senaste årtiondenas massproduktion blir det unika allt svårare att uppnå. Kanske är det inte så viktigt att vara helt annorlunda men det kan ju onekligen vara trevligt att inte se ut som alla andra. För min del gillar jag loppis eftersom det aldrig är förutsägbart. Vad som finns att köpa beror ju helt på vad som har lämnats in. Det är alltid lika spännande att ge sig ut på loppistur för att se vad jag ska komma hem med. Högst upp på min önskelista står skor och väskor från 40-tal till 60-tal. Kläder från samma period är även det riktigt intressant. Några av mina bästa fynd genom åren är just väskor. Särskilt mina gamla resväskor från 30- och 40-talen är jag nöjd med.

Ofta när man läser guider till att bli en loppisfyndare finns det många pekpinnar, var där tidigt på morgonen, gå ensam så du kan fokusera på dina fynd och läs på så du vet vad saker är värda. Här håller jag inte med alls! Loppis skall vara roligt och inte alls omgärdat av måsten. Känns det viktigt att göra fynd som kommer att göra dig rik? Då kan du gott följa råden ovan men är du mest ute efter ett trevligt sätt att spendera en lördag då kan du helt strunta i dem. Som jag ser det är det trevligt med sällskap när man loppar, vem skall man annars visa sina fina fynd för? Kom tidigt om du vill, annars åk när du själv vill och loppisen är öppen. Är du ute efter möbler kan det på många loppisar vara klokt att komma tidigt eftersom de har en strykande åtgång. Vad gäller fynden är det svårt att säga vad som egentligen är ett fynd. Själv blir jag fånigt glad av färgglada halsband från 60-talet, barnböcker  och bruksföremål till köket som ingen vet hur de skall användas längre. Vad gäller barnböcker vill jag verkligen understryka att detta är något fantastiskt bra att fynda på loppis. Här går det att få tag på alla klassiker från Astrid Lindgren eller kanske Maria Gripe för 5-10 kronor styck. Många gånger är dessa gamla upplagor mycket vackrare än de som finns i tryck idag.

I sommartider finns det loppisar lite här och var längs vägarna. En del riktigt bra och andra ganska usla. För att en loppis skall vara bra måste den i mitt tycke vara ren och välorganiserad. Det får gärna vara mycket saker och första intrycket kan vara kaotiskt men även på sådana loppisar ser man snart en röd tråd i ordningen. För den som är på jakt efter vintagekläder och bor i en större stad kan det vara en god investering att ge sig iväg till loppisar i mindre orter med ett visst avstånd till den stora staden. En klänning som i Göteborg skulle kosta några hundra kan man i Uddevalla fynda för 60-100 kronor. Resan kan ganska snart tjänas in och sen blir det ju lite av ett äventyr att ge sig ut på tur.

 

 

Att loppis är poppis är något Regina och jag har märkt när vi har arrangerat loppisar i Folkets hus i Munkedal. Sist gång hade vi så många bokningar att vi fick börja säga nej. Alla som inte fick plats hade kunnat fylla ännu en loppis!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, ,

1 svar »

  1. Pingback: Loppisturné |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s