Hem & Trädgård

Höst i trädgården

Jag är en inbiten grönsaksodlare och varje månad har sitt arbete som ska göras. Jag var lite sen med att ta upp potatis i år, annars är det en september syssla. Nu är den upptagen och vilar i min brors utmärkta jordkällare. Det var i sista minuten som jag räddade min enda halloweenpumpa undan ”frostdöden”, morötterna däremot klarar lite frost(när de står i jorden) så det är en typisk oktobersyssla att ta upp dem.
Ja lite rensning skadar inte heller att ägna sej åt, jag brukar bara dra upp det värsta ogräset och lägga det ovanpå jorden.Det finns en del ogräs som inte så lätt låter sej dras upp tex maskrosor och skräppor (se nedan) då får spaden fram (gräva eller inte gräva se nedan) Denna hösten har det ju regnat väldigt mycket då kan det vara svårt att göra något alls i landet.Man vinner dock på att ta det värsta ogräset för det börjar växa tidig på våren. Ja pujolöken ska snart upp den också den är sist ut i mitt land. Jag brukar ta lite i taget, då blir det inte så mycket jobb att ta den tillvara. Jag brukar skära den förvälla och sen frysa. Då är den nära tillhands när soppan ska kokas.
En annan bra syssla i höstträdgården är att kratta löv även om det inte är något måste. En lövkompost är dock något riktigt bra och det kan därför vara värt att lägga tid på att kratta.
Fakta Skräppor
Skräppa finns i två varianter Krusskräppa och Gårdsskräppa. Det är ett vanligt men ack så besvärligt rotogräs, den är vanlig i kohagar och ställer till besvär för bönderna i bla betesvallar där dom ibland får bekämpa den för hand.
Den tillhör gruppen slideväxter och blir 50-60 cm hög, den har en bladrosett inte helt olik maskrosens, men sen växer den på höjden och får en ”kvast” av frön i toppen som sprider sej villigt. Skräppan har en kraftig pålrot som sitter ordentligt fast, så gräva är nästan ett måste.
Gräva eller inte gräva?
Ska man hösträva eller låta bli?
Det finns massa varianter och åsikter om höstgrävning, men en bra anledning att göra det är om man har styv lerjord. Lerkockorna fryser sönder på vintern(förutsatt att det är frost då) och sen blir arbetet på våren lite lättare. Jag har en lätt sandjord i mitt land så jag drar bara upp det värsta ogräset och låter jorden vila i fred över vintern.
Text: Magdalena Jorkvist
Bild: Magdalena Jorkvist och Liza Kettil

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s