Kultur

Hemliga agenter

James Bond är den klassiska hemliga agenten och filmerna om honom kanske till och med kan sägas ha skapat gengren. Det som de flesta agenter på film har gemensamt är att de är män och att de allt som oftast har en vacker kvinna vid sin sida. Det blir lite tröttsamt till slut med alla dessa manliga hjältar. Visserligen fanns det tidigt även tv-serier med kvinnliga hjältar som till exempel Charlies änglar. Problemet med en sådan serie är att det är tydligt att de viktigaste egenskaperna de tre kvinnorna besitter är att de är vackra. På senare år har det kommit serier som utmanar och som låter kvinnor vara lika tuffa som männen. Kvinnor som kan ta sig ur en knipa utan att en man kommer och räddar dem. Två serier som jag tycker är riktigt intressanta är Alias med Jennifer Garner och Covert Affairs med Piper Perabo. Det här är två serier med kvinnor i huvudrollerna och där seriens huvudsakliga handling kretsar kring dem. De är båda två starka kvinnor som känns trovärdiga i rollen som hemlig agent. Påpekas bör att även det här är två vackra kvinnor och att det smyger sig in scener med omotiverat lite kläder. Det är som att seriernas skapare inte litar på att publiken verkligen kommer att titta på en agentserie med en kvinna om de inte också får lite naken hud. Onekligen tröttsamt! Fast båda serierna är ett stort steg framåt och helt klart värda att ses.

Alias

Kretsar kring karaktären Sydney Bristow som tror att hon jobbar för en hemlig gren av CIA. I själva verket är organisationen hon arbetar för en organisation bestående av den sortens terrorister hon tror sig bekämpa. När organisationen dödar hennes fästman leder detta till att hon upptäcker sanningen och tar beslutat att kontakta CIA för att bli dubbelagent och kunna sänka organisationen hon arbetar för. Alias sändes i fem säsonger 2001-2006

Covert Affairs

Utåt sett arbetar Annie Walker på the Smithsonian som är ett museum. Hennes familj är helt ovetande om att hon i själva verket arbetar för CIA. Hon plockas redan från grundutbildningen på grund av sina exeptionella språkkunskaper och får börja arbeta på fältet direkt. Annie har svårt för auktoriteter och går gärna sin egen väg. Covert Affairs är en pågående serie som hittills har sänts i tre säsonger och började sändas 2010.

Läs mer om Alias och Covert Affairs på IMDB

Text: Liza Kettil

Bild: Sharetv

Kategorier:Kultur

Märkt som:, , ,

3 svar »

  1. Pingback: Undercover «

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s