Hem & Trädgård

Ska du också städa i helgen?

Det kan vara svårt att hinna med städningen ordentligt de dagar man arbetar.  Därför får vi ofta ta till helgen för att hinna ikapp. Det kan kännas enormt trist, men om du gör städningen enklare och roligare så kan städandet på helgen ändå kännas riktigt drägligt. Kanske kan du hitta på en belöning åt dig efteråt?

Jag har läst en bok som faktiskt gör det hela lite roligare och enklare. Städa! heter den och är skriven av Estrid Bengtsdotter. I den beskrivs del för del av hemmets städning, vad som kännetecknar ett lättstädat badrum, sovrum, kök och hall. Hur lyckas man uppbåda städlust? Vilken utrustning behöver man, och vilken lyxutrustning finns att unna sig?

Föreberedelser för storstädning
Om ni är fler än en i hushållet, dela upp anfallszonerna mellan er. Se till att ha städutrustning tillgänglig. Tänk ut när du/ni skall pausa och äta och se till att ha lättillgänglig mat så att inte hunger och blodsockerfall stoppar städningen. Sätt på bra musik, kanske du skulle göra en playlist med städmusik?

För tidsoptimisten
Ibland hamnar man i tidsnöd när man har bjudit hem gäster. Då är det lämpligt att vara bra på panikstädning. Bestäm dig för vilka rum ni kommer att vistas i och koncentrera sig på dem. Plocka undan lösa prylar, hinner du inte lägga dem på rätt plats så lägg dem i snygga högar. Vädra ut rummen så att det luktar fräscht, städa av golven om det är nödvändigt så att inga smular fastnar under gästernas fötter. Ta undan ytterkläder från hallen, ställ skorna i ordning. Torka av wc och handfat, byt handduk i badrummet. Torka av diskbänken och spisen. Om det kommer att vara mörkt ute, luras med belysningen! Tänd inte i taket utan tänd stearinljus och smålampor i stället. Doftljus kan förvilla vem som helst.

Hur ofta dammar du dina böcker?
Författaren tipsar om att bjuda hem en eller flera vänner på bokdammning – man kan sitta och snattra medan man dammar (och samtidigt dricka vin om man känner för det). Arbetet går fortare och blir mycket roligare. Smartast är att göra detta innan resten av rummet städas, för dammet kan yra runt rejält.
Det roliga efteråt
Innan du började städa, tänkte du naturligtvis ut vad du skulle belöna dig med efteråt. Att få sitta ner i sitt nystädade hem är ju en njutning i sig, men varför inte äta eller dricka något gott, eller se en bra film eller program? Här kommer ett drinkrecept som passar bra nu i november, taget ur 1001 coctails – Rätt coctail för varje tillfälle.

Spotted Bikini
1 glas
1 mogen passionsfrukt
2 mått vodka
1 mått ljus rom
1 mått kall mjölk
1/2 pressad cittron
is
strimlat citronskal till dekoration

Gröp ur fruktköttet ur passionsfrukten och spara det. Skaka de flytande ingredienserna över is tills shakern är rejält frostig. Sila upp i ett kallt coctalglas och lägg i fruktköttet omedelbart före servering. Dekorera med citronskal. Lägg vid behov till socker i drinken efter egen smak.

Text: Regina Johansson
Bild: Mattias Karlsson

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:, ,

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s