Mat & Bak

Släng inte maten!

Ett enkelt sätt att spara både på miljön och på de egna utgifterna är att minska hushållets matsvinn. Många gånger slängs dessutom mat som inte är dålig utan bara uppfattas som dålig på grund av producenternas märkningar. Ägg håller till exempel ofta mycket längre än deras angivna datum. Varor med kort datum är bra att ha väl synliga. Riskerar något trots allt att inte hinnas ätas upp då är det klokt att lägga det direkt i frysen för senare användning.

Ett enkelt sätt att få kontroll över maten är att göra matplaneringar för en eller två veckor innan man åker och handlar. På så vis vet man hur mycket som skall ätas, när det skall ätas och kan handla efter vad som behövs till veckoplaneringen. Hur strikt planering som skall göras väljer man själv. Vill man helt enkelt ha en planering där det finns sju rätter att välja mellan under en vecka eller vill man veta att det skall ätas köttbullar och potatis med sås på tisdag? Planeringen gör matinköpen enklare och risken att behöva slänga mat minskar. Att ge sig ut på storhandling utan planering kan dock ge motsatt effekt.

Hur hungriga är ni i ert hushåll? Stirra dig inte blind på porttionsstorlekar för sådant som ris och potatis utan fundera istället på hur mycket som går åt i just er familj. Blir det ändå något över är det klokt att frysa in i mindre portioner istället för stora. Frys gärna in enskilda portioner dör att kunna ta med till jobbet och äta på lunchen.

Informationen är hämtad från kampanjsajten Släng inte maten. Kampanjens syfte är att informera om och minska matavfallet. Maten vi slänger tär på miljön och hushållsekonomin. Konsumentföreningen Stockholm har sedan 2008 arbetat för att minska matavfallet i hela livsmedelskedjan. Föreningen har bland annat arrangerat seminarier för konsumenter och livsmedelsbranschen, tagit fram en konsumentguide med tips på hur man minskar sitt matavfall, gjort attitydundersökningar och mätningar av matavfall och tagit fram ett skolmaterial och en filmkampanj.

Läs mer om om kampanjen på kampanjens egen sida Släng inte maten

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

 

Kategorier:Mat & Bak

Märkt som:, ,

3 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s