Hem & Trädgård

På återseende?

Kan man få sina amaryllislökar från förra året att blomma om igen? Ska de slängas eller kan det vara värt att spara dem? Mitt råd är att spara dem eftersom det faktiskt går att få dem att blomma om. Du måste bara lura dem att tro  det varit vinter! Vad menar jag då med vinter? Det är nämligen i slutet av sommaren som det gäller att lura dem om de skall blomma lagom till jul. Amaryllis är egentligen en vårblommande lök och när det har varit vinter  laddar den för fullt för att blomma. Fast av egen erfarenhet vet jag också att det ibland inte blir riktigt som man tänkt sig. I år blommade min finaste amaryllislök överdådigt vackert i augusti. Då är det nog dömt att misslyckas med att få den att blomma till den här julen!

För att återgå till ämnet. Det som får löken att tro det är vinter är helt enkelt kyla och mörker. Sen krävs det lite tajming också, det tar ju en viss tid för knoppen att bildas. Amaryllis gillar att stå ute på sommaren(i skuggan) men i början av september så behöver de vinter för att hinna bilda sin knopp till jul. Stoppa in lökarna på ett mörkt och svalt ställe, kylskåpet är perfekt, eller om du har tillgång till en matkällare är det lika bra. Var uppmärksam på att de inte tål frost!

I början av oktober är det dags att plocka fram lökarna och plantera om med ny bra blomjord och vattna sparsamt. Sen är det bara att hålla tummarna och invänta julen!

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s