Ekonomi & Arbetsliv

Studera – att bädda för arbetslivet

Att plugga, läsa och studera vidare. Dessa ord är ganska laddade för många av oss. Är man fortfarande skoltrött, eller minns högstadiet och gymnasietiden med en rysning, är det väldigt negativa ord. Ett ont som man inte ger sig in på om det inte blir absolut nödvändigt. Hos någon vaknar det dåliga samvetet –  man borde ju plugga vidare som man tänkt innan man fick jobb direkt efter gymnasiet.
Somliga älskar att lära sig nya saker. Då kryper lite i kroppen varje höst när man tidigare påbörjat en ny termin, och trots att man redan har ett arbete väljer man att läsa distanskurser vid sidan av, bara för att man vill.

I höst är det extra många som har börjat studera. Det är främst kategorin över 19 år och som inte studerat tidigare som ökat från tidigare år. Kanske beror det på hur arbetsmarknaden ser ut just nu, kanske beror det på att fler och fler väljer att ändra på något om de inte trivs med sin arbetssituation.

Förr var studier till för unga – de som inte bildat familj än. Så ser det inte ut längre. I Livåleva kommer vi i flera artiklar att träffa studenter som pluggar på olika sätt, och som befinner sig på olika plan i livet. Hur hittade de rätt utbildning? Hur löser sig ekonomin? Hur ser studentlivet ut nu, och hur ser man på framtiden? Först ut är Jennifer Jönsson, som är 22 år och bor och studerar i Lund. Nästa vecka får vi träffa henne.

Vi kommer i kommande artiklar även reda ut vad det finns för olika utbildningsformer, hur studielån fungerar och vart man kan vända sig för att hitta rätt bland alla möjligheter som finns.
Och i en tid när så många studerar vidare, hur känns det att vara den som väljer att inte göra det?

Text: Regina Johansson

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Ekonomi & Arbetsliv

Märkt som:, ,

5 svar »

  1. Pingback: Söndagsångest? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s