Livsstil

Miljön & kläderna: Materialval

Att vara miljömedveten ligger i tiden och efterfrågan på miljövänliga alternativ gör att också utbudet ökar. Kanske syns det framförallt i matvarubutikernas hyllor där flera kedjor till och med skapat sig en egen miljöettiket, som till exempel Ica:s I love eco och Coops Änglamark. KRAV-märkningen känns nu för tiden hemtam och tillräckligt pålitlig. Knepigare blir det när det kommer till kläder. Här har vi inte kommit lika långt. Det allra miljövänligaste är förstås återbruk och att handla kläder på loppis och i dagens vintagesamhälle är det också mer accepterat och omhuldat än någonsin.

Men ibland behöver man faktiskt köpa nytt. Om inte annat, så i alla fall när det gäller underkläder. Förra året bestämde jag mig för att jag alltid skulle välja det mest miljövänliga alternativet när det gällde att köpa kläder till mig och mina barn. Jag höll strikt på regeln under detta år. Jag trodde att jag skulle behöva spendera mycket pengar och gör mycket research. Lite research fick jag allt göra, och det jag fick reda på och själv kom fram till kommer jag dela med er läsare. Det som förvånade mig var jag upptäckte att det inte alls behövde vara särskilt dyrt. Varannan vecka kommer jag skriva och fundera och tips kring miljövänlig klädshopping här på Livåleva. Och jag börjar där man bör börja: med olika klädmaterial.

linne-brett-axelband

Linne tillverkat i bambu.

 Bomull eller Bambu

Det har, trots allt, ändå blivit väldigt mycket lättare att handla ekologiska kläder. Till och med stora kedjor som Lindex och Kapp Ahl har åtminstone trosor och strumpor i ekologisk bomull. Men hur ekologisk är ekologisk bomull? Bomullsodlingarna är tillsammans med risodlingarna de bruk som kräver mest vatten. Att producera ett kg bomull kräver 10 000 – 17 000 liter vatten (vare sig bomullen är ekologisk eller ej). Då ska också tilläggas att bomullen ofta odlas i länder där det redan råder brist på vatten. Övergång till en ekologisk produktion är mycket svår att göra och därför kan inte kraven ställas särskilt högt ens på den ekologiska bomullen.

Bambu växer naturligt utan bekämpningsmedel och kräver ingen extra vattning. För klädtillverkning använder man en speciell typ av bambu, Mosambu, som växer mycket snabbt och som den utrotningshotade Jättepandan inte bryr sig om, eftersom den föredrar mer lågväxande typer av Bambu. Bambu har dessutom alldeles naturliga superkrafter vilket gör att den lämpar sig särskilt bra för klädtillverkning. Tyg tillverkat på Bambu är mjukt, naturligt skrynkelfritt och antibakteriellt. Dessa egenskaper försöker man ofta att uppnå hos sportkläder tillverkade av polyester genom att tillsätta en mängd giftiga ämnen, exempelvis formaldehyd som är cancerframkallande. Dessa naturliga egenskaper hos bambufibern gör att den lämpar sig speciellt bra för tillverkning av sportkläder och underkläder. Bambu tillverkas dock i Kina vilket gör att transporterna blir långa vilket också bör läggas in i aspekten för hur miljövänligt ett material är.

damstrumpa-bambu-svartrod

Strumpor tillverkade i Bambu

Nästa gång kommer jag att skriva om materialen hampa, lin och ull.

Text: Aya Norvell

Bild: Unlimitedperformance.se

Kategorier:Livsstil, Mode

Märkt som:, , , ,

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s