Hem & Trädgård

Städa som farmor

Att tänka retro även inom städning är inte fel. Att välja att städa som farmor är många gånger det mest miljövänliga alternativet. Att retrostäda är inte bara snällt mot miljön utan även mot dig eftersom de till skillnad från vanliga rengörnings inte innehåller giftiga och frätande kemikalier, de kan spolas ner i det vanliga avloppet  och är snälla mot huden och mot kroppen. Det finns en koppling mellan kemikalierna i rengöringsmedel och allergiska reaktioner såsom astma. Att retrostäda kräver dock lite tankekraft och att städskåpet utrustas med nytt innehåll både vad gäller utrustning och medel. Är du ännu inte helt övertygad kan jag också berätta att retrostädningen är betydligt snällare mot plånboken än att städa med olika sorters städmedel-

Ättika

Vanlig ättika är ett mycket användbart städmedel och helt perfekt för att lösa upp kalkbeläggningar. Den är också ett naturligt och säkert desinfektionsmedel. Ättika kan användas i koncentrerad form på fläckar eller utspädd med vatten. Blanda din egen badrumsrengöring i en sprejflaska genom att blanda ättika, vatten, grönsåpa och lite pressad citron. Ger gott resultat och citronen tillsammans med grönsåpan ger en härlig doft.

Bikarbonat

En burk till bakning och en burk till städningen kommer att behövas. Bikarbonat reagerar med vatten och ättika så det bildas ett skum som kan användas till riktigt svår smuts. Blanda med bara lite vatten för att göra en bikarbonatpasta som gör underverk på handfatet i badrummet eller på spisen. Fyra matskedar bikarbonat i en liter vatten är bra om man ska tvätta ur kylskåpet eller kanske ugnen.

Grönsåpa

Blanda grönsåpa och pressad citron i skurvattnet för ett skurmedel som luktar gott och ger ett effektivt resultat. Häll vatten och grönsåpa i en sprejflaska och använd för att torka av bord och bänkar. Grönsåpan är dessutom riktigt bra mot fläckar av choklad och gräs. Gnid in fläcken med såpa, vänta någon timme och tvätta sedan som vanligt

Att städa som farmor har många fördelar och jag kan bara önska att jag hade lyssnat lite mer när jag var barn och farmor försökte lära mig alla fiffiga husmorstips. Mycket har jag lärt mig genom henne och resten har jag fått lära mig på egen hand. För egen del är det snart tio år sedan jag valde att gå över till retrostädning och jag ser inte någon anledning att börja städa på något annat sätt.

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:, ,

4 svar »

  1. Hej Liza!
    Jag har aldrig slutat att städa som farmor eller mormor… bra att du tar upp det!
    Jag spara också de halva utpressade citronerna, bra att gnida med på handfat, kranar m.m.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s