Kultur

Kvinnor som provocerar

Kvinnlig sexualitet är något som ständigt tycks vara omgärdat med mycket tyckande och tänkande. Någonstans verkar det också finnas någon sorts gräns för hur just kvinnlig sexualitet tillåts framställas. Kvinnor och sex är inte något nytt i TV, men det har fortfarande kraft att skapa diskussioner.

När serien Sex and the City kom i slutet av 1990-talet väckte den starka diskussioner på grund av sitt sätt att framställa kvinnor. Här tilläts kvinnor ha en stark sexualitet och många gånger innehöll avsnitten vad som kunde uppfattas som vågade scener. Under alla år serien sändes var kvinnor och sex ett viktigt inslag och kvinnorna framställdes som sexuella varelser utan att hamna i pornografins definition av kvinnors sexualitet. Serien var också nyskapande på så vis att alla huvudroller spelades av kvinnor. Trots dess banbrytande ansats  definierades kvinnornas sexualitet i förhållande till män och mäns sexualitet. Genom alla år följdes kvinnorna av en längtan efter relationer med män, och äktenskap var ett viktigt inslag även om det inte sågs som helt nödvändigt. Vissa avsteg gjordes och en av karaktärerna prövade på en homosexuell relation innan hon valde att det inte var något som passade henne.

Det är här serien the L Word tar vid och tar steget bort från den sexuella heteronormativiteten. När det gäller the L Word är de flesta av karaktärerna homosexuella eller bisexuella även om där också finns några som är heterosexuella. För några av karaktärerna är även deras könstillhörighet flytande och det kan vara svårt att avgöra om personen är en man eller kvinna. I denna serie bryter kvinnorna som jag ser det mot alla normer och de har inte heller en manlig norm att definiera sig själva utifrån.

Båda serierna är välskrivna och sätter strålkastarljus på kvinnor vilket är bra. Kvinnor har ofta rollen som utsmyckning eller komplement till den manliga huvudrollen. The L Word är en dramaserie medan jag trots allt skulle benämna Sex and the City som en komedi. Jag kan definitivt rekommendera båda serier men vad gäller Sex and the City ger jag rådet att hoppa över den andra filmen. Den känns som om den driver med hela serien.

Text: Liza Kettil

Bild 1: Buzzsugar

Bild 2: Showtime

Kategorier:Kultur

Märkt som:, ,

2 svar »

  1. Pingback: Galna män! |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s