Hem & Trädgård

Novemberträdgård

Regnet öser ner och det är kallt, mörkt och blött. Vad gör man i trädgården då? Själva jorden behöver vila över vintern, men en kruka med lite ljung eller andra frosttåliga växter, kan man unna sig att ställa på trappan.

Trädgården lever upp av att få belysning på några utvalda ställen. Det blir vanligare och vanligare att sätta upp belysning på huset och i trädgården. Det kan lätt gå till överdrift, antagligen för att det är så roligt så det är svårt att sluta när man väl har börjat. Jag tycker inte det gör något att sätta igång i november med pyntandet, mörkret är påtagligt och vissa dagar blir det nästan inte dagsljus, annars är det till advent man brukar pynta med ljus av olika slag.

 Planering för nästa års trädgårdsarbete är en utmärkt sysselsättning för mörka höst och vinterkvällar. En ritning över trädgården är ett väldigt bra hjälpmedel när man ska planera för sitt trädgårdsliv. Det behöver inte vara en proffsritning, den behöver inte vara skalenlig eller se ut på ett visst sätt. Börja med att fundera vad du vill använda din trädgård till. Ska den fungera för en barnfamilj och innehålla lekstuga eller studsmatta? Är du pensionär och vill njuta av lata trädgårdsdagar eller är du som jag och vill odla massor av ätbara saker.

Det är bra att börja med saker som reda finns i din trädgård, rita in hus och garage, växthus eller annan friggebod. Var är det lämpligt att gå? Det kan vara en bra ide’ att knata runt i trädgården för att känna efter vart det passar att gå. Rita in dina nya gångar på ritningen och börja fundera på vad som ska omgärda din tomt/trädgård. Det finns många olika alternativ att överväga. Man kan ha staket, plank, häck, klippt eller friväxande, eller någon helt egen plantering.

När du har en bra basritning och kommer på något nytt projekt är det lättare att se var det skulle kunna passa in i trädgården. Nu när du har din trädgård på papper så kan du ta med och visa  den för dina vänner och bekanta och få deras tipps och idéer.Ta en kopp med gott te och dröm om hur fantastisk din trädgård kommer att vara till sommaren!

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s