Livsstil

Adventsplockepinn

Förra året var december riktigt miserabel måste jag säga för en julälskandedecembertok som jag. Jag hade bara varit här i Dublin ett halvår och var osäker på om jag skulle stanna och ville inte köpa på mig för mycket saker till jul. Men det blev några ljusslingor och hysteriskt röda julgranskulor som jag dekorerade högt och lågt med. Visserligen hann jag med både svensk julmarknad med Lussetåg och pysselkväll med specialimporterad pepparkaksdeg som min fina syster ordnat med. På julafton fick jag inte riktigt ihop att se Karl Bertil Jonssons julsafton och den man jag sett tidigare på dagen joggandes i shorts kändes helt avigt. Julaftonen spenderades med norska och svenska kollegor och tradtionsenligt satt vi alla i matkoma och halvsov till en gammal julfilm mot kvällens slut.

I år knarkar jag advent och julkänsla och tar igen förra årets fisdecember. I skrivande stund har jag passat på att tugga i mig både en och två, Ikeainköpta lussekatter och planerat mitt lussebak lagom till den trettonde då det är ett måste att pracka på sina kollegor dessa fantastiska smaker! Jag är en sån där person som börjar planera jul i september och som smyglyssnar på julmusik i mitten av oktober. Jag blir liksom ledsen av att inte adventsstöka, putsa fönster och att svära lite grann för att adventsstjärnorna inte hänger så rakt och tjusigt som jag vill. Jag till och med ser fram emot att baka pepparkakor som jag i egentligen tycker är urtråkigt och som jag inte gjort sedan jag var liten.  Tack och lov för Ikea, utan älskade Ikea hade jag inte klarat mig, att få gå och plocka på sig både glögg och julmust är en sådan lyx!

När jag var hemma Sverige sist tog jag med mig lite saker för få den där riktiga adventskänslan här. Adventstjärnan var självklar och liksom räden bland mammas pepparkaksformar och en liten elefant fick följa med mig. Jag gör mitt bästa för att hålla undan den smygande ångesten över alla grejer som jag köpt på mig och som en vacker dag ska tillbaka. Men lika glatt tänker jag att jag det är något som fattas så det blir nog att vika hjärtankorgar som ska sättas på snöre i stället för mina egentillverkade vimplar…

För att den rätta känslan ska man lite falskt skråla och sjunga Betlehems Stjärna eller ännu hellre Helga Natt och träffa fel på alla högre toner. Just nu är jag beroende av Frank Sinatras Have Yourself a Merry Little Christmas. Jag gillar det gammaldags och ratar i all ärlighet helst nymodigheter på julmusiksfronten.

Jag läste i en nättidning att Britterna ratar sin julpudding och och anammar våra Skandinaviska smaker för julen, det gjorde mig lite förvånad men när jag tänker efter så finns det så många delar i Skandinavisk jul. Vi har tradtionen med advent, hur vi väntar på ljuset, Lucia som görs sitt vackra antåg och det kryddstarka i vår mat, vad finns det att inte tycka om.

I all ärlighet har jag inte putsat några fönster, jag satte rätt och slätt upp min stjärna och gjorde advent ändå och lika bra gick det. Sätt dig hellre ned med en god glögg och och gör något roligt än att städa halvt ihjäl dig, det blir både advent och jul ändå.

Text: Rebecka Lagerqvist

Bild: Rebecka Lagerqvist

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s