Ekonomi & Arbetsliv

Studera – Jennifer blir beteendevetare i Lund

Vid gymnasiets slut var Jennifer Jönsson väldigt trött på att plugga efter tre år med kemi, fysik och matte på naturvetenskapliga programmet. Jennifer var säker på att hon skulle vidareutbilda sig en dag, men tänkte att det nog skulle ligga långt bort i tiden. Direkt efter studenten blev det sommarjobb på ett gatukök och sedan åkte hon och en kompis till Thailand för att volontärarbete. Sedan fortsatte de med backpacking i Asien. Några månader senare var Jennifer hemma igen och började söka jobb, men liksom för många andra var det svårt att hitta arbete. Tiden kom för att göra högskoleansökningar, och Jennifer tänkte om. Nu var det dags att studera! Valet föll på ett kandidatprogram i beteendevetenskap med inriktning psykologi vid Lunds universitet.

Se vår första del i artikelserien om Studier här: Studera – Att bädda för arbetslivet

Jennifer är 22 år och kommer ifrån Fjällbacka i Bohuslän

Studentlivet i Lund är fantastiskt och samtidigt väldigt svårt att beskriva för någon som inte varit här. Men vad man än kan tänkas vilja engagera sig i så finns det, känns det som, och vart man än hamnar så är man omgiven av sjukt drivna, duktiga och sköna människor.

Såhär beskriver Jennifer livet i Lund. Staden har mycket att erbjuda, och Jennifer har under sin studietid sänt studentradio, varit med i spex av olika slag och anordnat nollning. Nollning är en beteckning för initieringsruter för nya studerande vid en skola.

”AF-borgen” är en central byggnad i Lunds studentliv. Här håller studentföreningar till, fester hålls, det finns kafeteria och många studenter sitter här och pluggar.

Sedan några månader tillbaka bor Jennifer i en liten hyresrätt, en etta med pentry. Den ligger centralt med tio minuters cykelväg till stan. Jennifer känner inte riktigt igen myten om den fattige studenten som lever på nudlar. Hon tar studielån från CSN och håller med om att man måste tänka sig för, men tycker att hon själv lever ganska bra och kan göra det hon har lust med. Jennifer berättar att det kan kännas stressande att ha en skuld som växer, trots att det är en god investering man har användning för resten av livet. Då och då har funderingar på att jobba extra kommit, men eftersom pengarna har räckt så har det alltid slutat med att  hon lagt ner de funderingarna.

Såhär kan en student i Lund bo, Jennifers etta är på 25 kvadratmeter.

Jennifer slår hål på myten om att alla studenter lever på nudlar.

Studier förändrar
Jennifer upplever att programmet hon går kan utformas mycket efter ens egna intressen, och att det därför inte känns lika tråkigt och jobbigt som man tänker att studier skall vara.

Så mycket har jag i alla fall lärt mig av det jag pluggar att jag vet att jag inte hade varit alls samma människa idag om jag inte flyttat hit, lärt mig det jag lärt mig och träffat de personer jag träffat.

Framtiden
Just nu råder stor arbetslöshet. Kanske är det därför rekordmånga har sökt sig till landets högskolor. Att inte ha sitt på det torra, att inte ha en trygg anställning skulle kunna vara ett stort orosmoment. Som student kommer ett liv efter studierna och man måste snart kliva ut på okänd mark.

Jag har ingen klar bild av exakt vad jag vill arbeta med, men jag antar att det ena kommer leda till det andra som det alltid gör. Framtiden känns alltid både skrämmande och spännande att tänka på. Jag vet inte, det finns så mycket möjligheter och det tror jag är viktigt att inte glömma bort. Vill man så kan man.

Jennifers tips till dig som planerar studier

  • Välj utbildning inom ett område som intresserar dig. Då är det lättare att upprätthålla studiemotivationen.
  • Tänk även lite strategiskt med tanke på arbetsmarknaden.
  • Våga testa! Känns det helt fel så kan man hoppa av.
  • Man kan spara mycket pengar på att låna kurslitteratur på biblioteket, eller köpa begagnat. En del böcker kanske inte ens blir använda särskilt mycket och då är det tråkigt att ha lagt ut allt för mycket pengar.
  • När man studerar träffar man massa nya människor. Passa på att nätverka och skaffa kontakter inför arbetslivet. Man vet aldrig vem som kan bli en kollega eller samarbetspartner i framtiden.

Om Beteendevetare – Kandidatprogram 180 hp vid Lunds Universitet Beteendevetenskapligt kandidatprogram är en 3-årig utbildning som syftar till att ge de studerande kunskaper om människans beteende och om hur kultur, samhälle, socialt samspel och biologiska faktorer påverkar detta.  Programmet erbjuder också träning i de färdigheter som används vid professionell verksamhet inom det beteendevetenskapliga fältet. Utbildningen är användbar i många olika arbetsområden, inom såväl privat som offentlig och ideell sektor. Några exempel är information/kommunikation, förändrings- utvecklings- och utvärderingsarbete, hälso- och friskvård, marknadsföring, pedagogiskt utvecklingsarbete, personalarbete, projektledning, rehabiliterings- och behandlingsarbete, biståndsarbete och stödjande/rådgivande verksamhet.

Universitetshuset är Lunds Universitets huvudbyggnad från slutet av 1800-talet.

Text: Regina Johansson
Bild: Jennifer Jönsson

 

Kategorier:Ekonomi & Arbetsliv

Märkt som:,

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s