Livsstil

30:e graviditetsveckan – börja träna?

När jag blev gravid tänkte jag att nu måste jag verkligen komma igång. Jag ville inte gå upp för mycket i vikt och jag ville även vara mer förberedd för förlossningen. Ofta är det ju också så att om man tränar får man mindre besvär under graviditeten, som foglossning och ryggont.

Det blir inte alltid riktigt som man tänkt. Från 6:e graviditetsveckan och ca sex-sju veckor framåt låg jag klubbad av illamående och trötthet. Orkade nästan inte göra någonting på hela dagarna. Som väl var hade jag semester den mesta av tiden och behövde inte vara så mycket sjukskriven. När illamåendet väl lättade var jag överlycklig, helt plötsligt behövde jag inte förbereda mig en hel dag för att klara av att göra något på kvällen. Men trötthet och hjärtklappning som kan hör dessa graviditetsveckor till, gjorde fortfarande att jag inte kände att det var läge att börja träna. Efter ytterligare några veckor kände jag mig precis som mig själv igen, pigg och utan hjärtklappning eller huvudvärk. Då hade jag varit ganska inaktiv i flera månader, förutom arbetet som undersköterska i hemvården och skötseln av mitt eget hem. Nu kändes det kändes lite läskigt att börja, förmodligen har jag inte haft såhär dålig konsition i hela mitt liv. Som väl var visste jag att snart öppnar nya gymmet som jag löst träningskort på, och då finns det ju inte längre några ursäkter!

Utmaningen
Jag stod på crosstrainern  en fredag när jag insåg att idag går jag in i vecka 30! Är det inte lite vansinnigt att börja såhär sent?
Då bestämde jag mig för att göra en liten utmaning till mig själv:
Från och med denna dag när jag går in i vecka 30, skall jag besöka gymmet trettio gånger innan bebisen kommer.
Det finns inga regler för vad jag skall göra på gymmet och hur länge. Det skall kännas roligt, inte prestationsinriktat i detta läge utan jag vill bara lägga mig till med en ny god vana och få rörelse på köpet.

Det är skillnad nu
När man är gravid så är man inte riktigt som vanligt. Magen blir större, lederna blir instabilare på grund av hormoner, man kan ha blivit lite tyngre och vissa av oss har mycket sammandragningar av livmodern som kan bli fler vid aktivitet. Då tycker jag att man är skyldig sig själv att följa världens största klyscha: Lyssna på kroppen!

Fortsättning följer
Jag återkommer senare om hur det går med min lilla utmaning. Jag kommer då också att berätta vad jag gör på gymmet om om jag provat några nya pass. Det känns spännande och roligt och jag har redan börjat längta lite till gymmet. Vi hörs!

Regina

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Livsstil

Märkt som:,

3 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s