Kultur

Böcker, fika och prat

I många år har jag drömt om att vara med i en bokcirkel men det har aldrig blivit av. Har vänner som har varit med i bokcirklar men avståndet har varit för långt för att det skulle fungera för mig att vara med. Alltså blev det en tanke som jag istället bar med mig men det blev inte så mycket mer av det hela. Fast om man går och funderar över något kan det ju onekligen vara någon mer som tänker samma tanke. När jag började prata med människor i min närhet om att jag skulle vilja vara med i en bokcirkel visade det sig vara fler som tänkt på samma sak. Alltså bestämde vi ett datum och en plats, skapade en Facebookgrupp dit vi bjöd in människor som kunde tänkas vara intresserade, valde ut en bok och sedan var vi igång. Vår första träff hade vi i juni och vi har totalt hunnit läsa fem böcker.

DSC_0467

Att välja vad som skall läsas har vi löst på ett enkelt sätt. Den som är värdinna till nästkommande träff lägger upp tre förslag på vår Facebookgrupp som vi sedan kan rösta på. På så vis kan alla vara med och styra vad som skall läsas i gruppen. Eftersom vi har olika bakgrund och erfarenheter blir det dessutom bredd i vad vi har att välja mellan.

DSC_0655 (5)

Fast en bokcirkel handlar inte bara om boken vi läst, det är ett sätt att umgås.

När jag var liten hade min mamma och hennes väninnor symöten, ljudnivån var hög och diskussionerna många och det stickades men framför allt fikades det! Med åren slutade de till och med att både sticka eller sy, att träffas var det viktigaste! Bokcirckeln tycker jag är rolig just för att man träffas hemma hos varandra. Vi har alla olika bakgrunder men alla är lätta till sinnet och trots olika åsikter är det alltid väldigt intressant att höra vad alla tycker. Att man även får chansen att läsa olika böcker för att sedan diskutera dem är bara grädde på moset och en väldigt bra anledning till att träffas.. Malin Corner

DSC_0647 (5)

Eftersom jag alltid älskat böcker (och jag menar det, inte bara läsa dem utan även: knarret när man öppnar en alldeles ny inbunden bok, känslan av gemenskap med de som läst den före en när man läser en gammal ärvd/antikvariatköpt bok, lukten av en ”riktig” bokandel – vilket man nästan måste åka utomlands för nu för tiden, mm mm) men läst och sedan bara kanske springa på någon som läst samma så man kan få prata om den. Läsa samma bok och diskutera, tycka, vrida och vända på ord, intrig … Kanske kan en bokcirkel vara den plats där man lär sig relatera till människor man aldrig skulle blivit vän med annars? Helt enkelt för att ens världar i allt annat går parallellt. Bokcirkeln kan vara den plats där världar, på många sätt, faktiskt möts!? Eva Paulert

DSC_0654 (5)

Många cirklar har jag deltagit i men aldrig en bokcirkel…konstigt nog har tanken inte ens slagit mig… När inbjudan kom att delta i cirkeln lät det som ett bra sätt att lära känna nya människor, få läsa intressanta böcker som andra valt och som jag själv kanske inte ens skulle ägnat en tanke. Det är en förmån att få vara med, att få lyssna till andras tankar om livet, dela med oss av våra tankar, idéer och upplevelser – inte bara om böckerna vi läser utan även om det som pågår i våra liv.
Skratt och allvar i en enda salig blandning. bokcirkeln har vidgat mina vyer vad det gäller val av litteratur och hur vi uppfattar det vi läser …. Monica Gillberg

När man läser om bokcirklar eller ser dem på TV eller film är det precis så här de beskrivs. Jag har nog tänkt att det är bara så där bra det är på film men inte i verkliga livet. Fast precis så bra och om inte bättre blev det att starta en bokcirkel här i Munkedal. Vi träffas var sjätte vecka, diskuterar boken vi läst, fikar och pratar, pratar, pratar… Nästa träff är på tisdag och jag längtar!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Kultur

Märkt som:,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s