Hem & Trädgård

Det var en gång en affär

Liza Kettil är född och uppväxt i utkanten av Kungälv. Trots att Liza en gång lovade sig själv att aldrig mer bo på landet, köpte hon och maken Raimo för åtta år sedan ett ”renoveringsobjekt för den händige”, som det stod i annonsen.
Huset låg i norra Bohuslän, mitt emellan Munkedal och Hedekas. Mer landsbygd än så kan det kanske inte bli!

DSC_0543 (4)

Familjen flyttade in den 13 januari 2008 men köpte huset redan i augusti 2004. Innan dess bodde de i lägenhet i Stenungsund, men drömde om att köpa ett hus istället. Ganska snart insåg paret att ekonomin inte räckte särskilt långt för att kunna köpa hus i Stenungsund. Tanken var istället att köpa ett fritidshus där helger och ledigheter kunde tillbringas. Av en slump hittade Liza ett äldre hus i Munkedals kommun på 200 kvadrat.

– Vi förstod verkligen inte hur mycket arbete det skulle innebära att renovera vårt hus. Samtidigt känner jag att det var nog lika bra att vi inte förstod vad vi gav oss in på, eftersom vi hamnade på helt rätt plats. Hela familjen trivs gott på landet och sakta men säkert håller vårt hem på att förvandlas till det hus vi drömt om.

Hur känns det då att byta liv så radikalt? Från Göteborgstrakten till en kommun med 10 000 invånare?

Jag tycker verkligen om att komma hem till lugnet och stillheten i Hult. Att ha skogen precis inpå knutarna och kunna gå ut och promenera i skog och mark. Jag trivs också med att Munkedal är en liten kommun och att människor här känner varandra till skillnad från i storstadsregionerna.

 DSC_0471

Huset hade aldrig tidigare haft någon riktig trädgård. När Liza och Raimo köpte huset, växte det granar ända in på trappen.

Husfixandet tog fart direkt. Alla som någon gång bott i ett hus vet att det alltid finns något att göra. Farstun har redan hunnit bli renoverad två gånger.

– När vi flyttade hit var jag väldigt inne på det orientaliska. Farstun fick bli mörkt vinröd och golvet var mörka stenplattor. Det blir mycket slitage på en farstu, så det är en av anledningarna till att vi renoverade igen, men den största anledningen är att visionen om huset har ändrats – nu vet vi att det är en blandning mellan industry chic och bohemian chic som skall råda i vårt hus. Idag ligger största fokus på att alla barnens jackor, skor, väskor och sådant skall få rum och fungera funktionellt.

 DSC_0476

En affär
Huset är byggt 1916 och var affär fram till slutet av 50-talet. Liza och Raimo är ägare nummer fem i ordningen.

– Då vi köpte huset kändes det som att vi räddade huset från att annars på sikt rasa och bli ett med naturen. Det var verkligen roligt att röja upp trädgården och att riva tapeter och känna att allt gjorde huset lite bättre.

Familjen har valt att bevara några av tapeterna som kommer från den tiden, i trapphallen och i gästrummet till exempel.

DSC_0496

– Visst är de lite slitna men det känns som att det är en del av charmen, det ger karaktär åt huset.

 Hjärterum
Vissa rum har man ett extra gott öga till. I ett större hus finns fler möjligheter att använda utrymmen och för särskilda ändamål. Rummet innanför vardagsrummet fick bli bibliotek, något Liza drömt om sedan hon var barn.

– När jag är sugen på att läsa en bok går jag in i mitt bibliotek och studerar varje hylla för att se vilken bok jag vill läsa just nu. Jag har till och med en liten bok där vänner kan skriva upp om de lånar en bok. Blir lika glad varje gång som jag kan presentera någon av mina författare för nära och kära.

DSC_0487DSC_0488

Ett annat av favoritrummen är Lizas arbetsrum. Det är litet och ställer stora krav på organisation för att allt skall få plats, men det är det värt  tycker Liza har en dörr att stänga till när det behövs.

Framtida projekt
Köket är Liza inte nöjd med i dagsläget. Inredningen är från 50-talet och börjar bli såpass sliten att det inte känns som om det går att få riktigt rent och snyggt längre. Det är heller inte anpassat efter familjens behov, och tillbringar man mycket tid i köket som familjen gör kan det bli frustrerande. Tanken är att köket skall renoveras under nästa år, och det hela har tjuvstartats lite med två nya kyl- och frysskåp som har fått ersätta ett gammalt.

– Nu behöver man inte vara mästare på Tetris längre för att kunna få in något i kylskåpet.

DSC_0503

Enligt planerna skall det hända ganska mycket under det kommande året i Hults gamla affär. Förutom ombyggnad av köket, planeras pannbyte, några fönster skall bytas ut, de mindre barnens rum skall delas av så att de får var sitt, och det skall dräneras kring huset. Alltihop är stora projekt det gäller verkligen att planera för att det skall fungera. För att familjelivet skall hinnas med, kommer hantverkare att anlitas.

DSC_0512

På övervåningen fungerar hallen som lek- och pysselrum för barnen. Snart kommer det se annorlunda ut eftersom rummet till viss del måste byggas om när de mindre barnen skall få egna rum.

DSC_0543

Storasyster Anna har redan eget rum. Hon fick ta över rummet när äldsta dottern Sofia flyttade hemifrån.

Liza och Raimo har alltid haft ganska stora grejer på gång i hemmet. För några år sedan öppnades nedervåningen upp genom att det mesta av en korridorvägg revs. Det resulterade i ett stort och luftigt vardagsrum som knyts ihop med mellanhallen och biblioteket.

DSC_0495DSC_0477

– Det största projektet vi någonsin haft är precis avslutat och det har varit att lägga om taket på huset. Det har varit en långdragen process som inte alls blev vad vi hade tänkt oss. Samtidigt har vi lärt oss mycket under tiden och har många erfarenheter med inför framtiden. Tidigare hade vi plåt på taket och nu är det istället svarta betongpannor. Nu hör man inte längre när det regnar på taket.

Efter såna här stora arbeten kan det vara skönt att unna sig ett litet mindre projekt, som är roligt att göra och som ger snabbt resultat. De tidigare bruna dörrarna på ovanvåningen har målats vita och fått latinska budskap.

DSC_0520

Underbar och älskad

DSC_0518

Våga vara vis!

DSC_0534DSC_0536

Huset i Hult är ett ständigt pågående projekt och helt färdiga tror Liza att de nog aldrig kommer att bli!

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:, ,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s