Hem & Trädgård

Börja odla ätbart

Trots att vi är i december och kylan har gjort sitt intåg tänkte jag skriva om min passion vad gäller trädgård. Jag älskar nämligen att odla saker som går att äta både grönsaker, frukter och bär. Det är ju en trend nu också, det är ju coolt att plötsligt ha blivit trendig. Jag tror att det är viktigt att börja på en nivå som passar just mig, att inte sikta för högt så att det blir jobbigt och tänker att vi börjar med balkongodling.

Nästan allt går att odla i kruka eller liknande kärl, det gäller bara att det är tillräkligt med jord för den plantan man vill ha. Det är rätt bra att börja planera nu på hösten/vintern. Det kan vara utförsäljning på krukor så man kan få dem riktigt billigt och man har tid att läsa på om olika sorter som kan vara bra för den egna odlingen. Jag är inte så noga med estetiken så jag använder de kärl  jag har vilket är en salig blandning av hinkar och krukor. Det duger lika bra med en 15:- hink som en 200:- kruka eftersom plantan inte bryr sig om detta. Gör bara dräneringshål i krukan, ingen planta gillar att stå i vatten.Jag brukar göra hålen på sidan av hinken, men nära botten, så rinner inte vattnet direkt ut när man vattnar.Står odlingen under tak kan man klara sig utan hål men då får man ha koll på hur mycket man vattnar så det inte blir för blött. Det beror på vad man ska odla hur stora kärl man behöver, så det kan vara bra att fundera på vad jag vill odla innan jag köper odlingskärl.

Sallat: Det går bra med en vanlig kruka på ca 2l
Tomat: Det beror på sorten, men 10-20l kärl är lagom
Paprika: En hink på 10l brukar vara lagom
Morot/rödbeta: Det viktigaste är djupet, en 10l hink funkar för 4-5 st
Potatis:En 10l hink fungerar för 1 potatis

Fakta: Odla potatis i hink

Det går alldeles utmärkt att odla potatis i hink, det är skrymmande men bra om man bara vill ha ett stånd eller två till midsommar. Potatis som man vill ha färdig till midsommar behöver förgros. Köp sättpotatis av tidig sort och lägg dom ljust en och en, i tex en äggkartong, de ska ligga några veckor tills dom får rejäla gröna groddar. Det är dags att sätta i mitten av april, men akta för frost. Använd kärl med hål minst 10l, fyll på med ca 10cm bra balkonglådejord eller liknande tex kogödsel på säck.Lägg försiktigt i den förgrodda potatisen(har du inte förgrott dom så blir det bara lite senare skörd), fyllpå med ca 10cm jord till, vattna och ställ ut. När blasten har växt upp en bit ska det fyllas på med mera jord, kupning, fyll inte över all blast. Fortsätt att fylla på tills hinken är full.

Lycka till Magda!
Text: Magdalena Jorkvist
Bild1: Liza Kettil
Bild2: Magdalena Jorkvist

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:, ,

4 svar »

  1. Pingback: Marsträdgården |
  2. Pingback: April, april |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s