Livsstil

I skog och mark – efter svampsäsongen

Under sommar och höst lockar svamp och bär ut  många av oss i skogen.  Men när den säsongen tar slut då? Som tur är finns andra goda anledningar att ge sig ut i friluften!


DSC_0931 (2)

Fritt från kostnad
Att vara utomhus är ett av få nöjen vi har alldeles gratis. Vi mår bra av att komma ut, känna frisk luft, få lite ren skit under naglarna och dessutom får vi motion när vi rör oss i terrängen. Sinnena skärps en aning, vi  måste se oss för vart vi sätter fötterna och se till att hålla balansen.
När det är dags att pausa räcker den enklaste matsäck – mat smakar aldrig så bra som när man är utomhus. Min egen utomhusfavorit är smörgås med skivad falukorv och kakao.

Planlöst eller uttänkt
Utevistelsen kräver ingen planering – men någon gång kan det vara roligt att som ett litet projekt faktiskt planera aktiviteterna. Varför inte anordna en tipspromenad i mörkret med en massa ljus för vänner och familj? Om du inte vill knåpa ihop frågorna själv, finns det att hitta massa olika på nätet. Sätt upp frågorna och snitsla med ljuskällor. Släpp lös alla du känner med penna och papper!

Haka på andra
Finns föreningen Friluftsfrämjandet där du bor? Håll utkik efter anslag, de är duktiga på att hitta på utomhusaktiviteter och ofta kan man vara med på dem även om man inte är medlem. Idrottsföreningar anordnar ibland tipspromenader och GÅ-bingo. Slå två flugor i en smäll och stötta föreningslivet samtidigt som du rör dig.

DSC_0949 (2)

Samvaro eller en stunds ensamhet
När man umgås med vänner och familj blir det lätt att man sitter stilla och dricker kaffe. Att göra något tillsammans –  att tanka energi utomhus, kan vara ett skönt avbrott. Såhär års behöver vi allt dagsljus vi kan få för att orka vara pigga och fokuserade.
Att vara ensam ute i skogen kan ge en nästan meditativ upplevelse, doften av gran, fågelkvittret, knarrandet under dina fötter och synintrycken blir ännu större när man inte pratar med någon. Utelämna orosmoment och funderingar och insup ögonblicket – urtidens mindfulness.


DSC_0963 (2)

Avkopplande skattletande
Om man har barn är stunden i naturen en spännande upptäckarstund för dessa, och som förälder kan det vara skönt att inte behöva vara på sin vakt. Här finns inga bilar att hålla reda på!

Ta med en korg ut och passa på att samla inredningsmaterial – en krokig gren, kottar, stenar och mossa. När andan sedan faller på kan du göra snygga arrangemang att ha inomhus eller ute på trappen.

DSC_0137 (3)Efteråt
Något av det bästa med att vara utomhus när det är höst och vinter, är att få komma in igen. Förhoppningsvis har man klätt sig såpass bra att man fortfarande är varm inuti även om man är kall utanpå. Varma muggar värmer kalla fingrar.
Nu är man avslappnad och viktiga ämnen kan avhandlas!

DSC_0155 (2)Förutom fotografen var vi tre stycken ute denna oktoberdag när bilderna togs. Till vänster sitter Magdalena Jorkvist, Livålevas trädgårdsskribent, och till höger Sophie Bengtsson.

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

 

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, ,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s