Hem & Trädgård

Huset nummer 10

I det tionde huset i det lilla samhället Tvärred i Ulricehamns kommun bor en kreativ kraft och inspiratör. Nå kanske är det inte just det tionde huset i samhället utan istället det tionde huset på den gatan där Annie Karlsson bor tillsammans med Dan och deras två barn. Numret på huset är inte bara hennes bostad utan även namnet på den kreativa blogg hon driver. Huset är en villa från 70-talet som familjen köpte för tre år sedan och det var även då bloggen föddes.

Jag började blogga för snart tre år sedan i samband med att vi köpte vårt hus. Största anledningen var att dokumentera förvandlingen som huset skulle genomgå men även en chans att visa pyssel och försöka upplysa om miljön och om återbruk.

annie2

Annie hämtar inspirationen till sina projekt på loppisar och på auktioner. Hon gillar att köpa den där saken som ingen annan ville ha och förvandla den till något användbart. Återbruk är en av Annies passioner och i sin närhet har hon flera människor som delar hennes intresse för att återanvända sådant som är gammalt. Gemensamt hittar de kraft och inspiration till nya projekt. Vad är det då som gör pysslandet så intressant?

Först och främst är det för att jag mår bra i själen, det är avslappnande och själva skapandet är tillfredsställande. Men sedan är det även för att försöka ge mitt bidrag till miljöförbättringar och försöka inspirera till återbruk istället för nyköp.

Annie har alltid varit kreativ men inte sett sig själv som särskilt bra på det hon gjort. Hon har fortfarande inte lärt sig att följa färdiga pysselmallar och insåg att skapandet funderade bättre när hon kunde släppa kraven på hur man borde göra. I samband med sin första föräldraledighet för fyra år sedan fick hon tid och utrymme att vara kreativ på ett sätt hon inte haft möjlighet till tidigare. Då väcktes även hennes passion för återbruk.

Att återbruka var en chans att lätta lite på hopplösheten som man lätt känner när man sätter sig in i vår tids miljöproblem. Oftast känns miljöproblemen som stora och olösliga men genom att jag började tänka ”många bäckar små” så kände jag att jag gjorde något. Jag kanske inte kan lösa vår tids miljöproblematik men jag kan göra något.

annie

Att ta sig över problem som kan se sig omöjliga är inte främmande för Annie. Bloggen är för henne en del i att ta sig över något som kan se sig som olösligt.

Bloggen har med åren blivit en slags medicin. Jag har vissa läs och skrivsvårigheter och om jag inte håller mitt läsande och mitt skrivande igång så blir svårigheterna snabbt sämre. Men ju mer jag skriver och ju mer jag läser desto bättre blir jag.

Bloggar är en god källa till inspiration och en av dem så Annie inspireras av är bloggen Anita fixar som i likhet med Annie själv har stort fokus på återbruk.

För Annie är det kreativa inte bara en hobby utan också en sysselsättning vid sidan om. Hon skapar för försäljning under namnet Choices by Annie och har nyligen startat med försäljning på nätet.

bild

Annie kommer i nästa vecka visa här på Livåleva hur du enkelt kan skapa på egen hand. För att redan nu låta dig inspireras kan du besöka hennes blogg Huset nummer 10

Text: Liza Kettil

Bild: Annie Karlsson

3 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s