Ekonomi & Arbetsliv

Studera: Tempo på yrkeshögskolan

Värnplikt vid Beridna högvakten, studentliv i Jönköping,  arbete på brädgård och säljare på systembolaget och i detaljhandeln.  Andreas Karlsson har hunnit med en del efter gymnasiet. Just nu är han tjänstledig från utlastningen på pappersbruket där han arbetat, för att kunna studera på yrkeshögskola.

Bara en termin kvar
Andra och sista året på Affärshögskolan i Uddevalla är påbörjat. Att valet föll på just affärsinriktad redovisningsekonom  beror till viss del på läget och tillfället. Det var dags att pröva något nytt och då fanns denna utbildning vid rätt tidpunkt i grannkommunen. Ämnet intresserar Andreas, och det verkar finnas goda möjligheter att få arbete efteråt.

Tempot på yrkeshögskolan är högre än jag väntat mig. Många har uppfattningen om att det skall vara lite enklare i jämförelse med universitetsstudier, men jag håller inte med. Nästan tvärtom.

DSC_0423Andreas är 30 år och bor i Munkedal som ligger 10 mil norr om Göteborg. När han inte pluggar eller arbetar, läggs tiden bland annat på träning, skytte, hemvärnet och motorcykeln.

Senare studier
Andreas pluggade industriell ekonomi i Jönköping efter gymnasiet, men avslutade inte den utbildningen. Då bodde han i kollektiv. Nu kan han bo kvar i sin lägenhet tack vare att det är så nära till skolan.
Är det några andra skillnader mellan att studera direkt efter gymnasiet och att göra det lite senare i livet?

Ekonomiskt var det mycket lättare att plugga direkt efter gymnasiet. Då hade man bara sig själv och sitt boende. Nu när man har arbetat har man ju vant sig vid att ha mer pengar och har bil till exempel.

Självbilden har förändrats lite nu, berättar Andreas. Han har läst ämnen inom ekonomi förut,  men först nu börjar han se sig själv som en ekonom.
Och det är ganska stor skillnad på att arbeta med siffror och att arbeta i fabrik, som Andreas gjort de senaste åren.

Nutid och framtid
Finns den perfekta utbildningen? En som ligger rätt geografiskt, som passar tidsmässigt, som verkar intressant och som dessutom ger goda jobbchanser? Andreas har många olika intresseområden och ibland kanske det försvårar valen.

Jag kan inte säga exakt vad jag vill göra resten av livet. Utbildningen jag valt ger mig möjlighet att arbeta inom olika branscher och skiftande arbetsplatser, och det är en bra grund att ha om man vill starta eget någon gång.

Direkt efter studierna siktar Andreas på ett arbete vid en redovisningsbyrå, där han kan använda sina kunskaper i praktiken och utveckla dem ytterligare.

Andreas studenttips

  • Försäkra dig om vad du vill, innan utbildningen påbörjas. Det kräver mycket tid och engagemang att studera – orkar du?
  • Tänk lite strategiskt när du väljer utbildning för att öka dina chanser till jobb efteråt.
  • När disciplinen tryter och du verkligen måste plugga – åk hemifrån. Till skolan, biblioteket eller hem till dina föräldrar. Då är det lättare att ställa in sig på arbete  och det är inte lika mycket annat som distraherar.

Vad innebär YH – Yrkeshögskola?
Den första juli 2009 startades den nya Yrkeshögskolan som styrs av Myndigheten för Yrkeshögskolan. Deras uppgift är att samla eftergymnasiala yrkesutbildningar som inte är högskoleutbildningar och som bygger på kunskap från arbetslivet. Utgångspunkten för Yrkeshögskolans utbildningar är att de ska präglas av arbetsmarknadsleverans och arbetslivsanknytning. Kvalificerad Yrkesutbildning (Ky) har gått in under den nya Yrkeshögskolan och senast 2013 ska samtliga Ky-utbildningar ändrats om till de nya Yrkeshögskoleutbildningarna (Yh).  Alltså kommer antalet Yh-utbildningar att öka kraftigt under de närmsta åren.

Om YH-utbildningen – Affärsinriktad redovisningsekonom
Utbildningen ger studenten fördjupade kunskaper inom redovisning, ekonomistyrning och skattelagstiftning. Under utbildningen varvas teori med övningar och projektarbeten. En tredjedel av utbildningen arbetsplatsförlagd på s.k. LIA (Lärande i Arbete), vilket skapar goda möjligheter till arbetslivskontakter.
Efter utbildningen kan studenten anställas som redovisnings/revisionsassistent eller som redovisningskonsult på till exempel en redovisnings/revisionsbyrå, som ekonomiassistent i ett företag, myndighet eller i en kommun.

Detta är tredje delen av vår artikelserie om studier, de två första hittar du nedan:
Studera – Att bädda för arbetslivet

Studera – Jennifer blir beteendevetare i Lund

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s