DIY

Julklappshandel – tips för tomteverkstaden

Jag har alltid tyckt att det är roligt med julklappar. Det är roligt att tänka ut dem, att hitta dem och att sedan slå in i fina paket. Det känns bra att göra någon glad, och kanske hinner man till och med göra ett julklappsrim! Tänk så många anledningar till att skapa som kommer med julklappsfixandet.

DSC_0499

Många känner precis tvärt om. Julklapparna blir ett stort måste och krav, det skall springas i affärer, spenderas stora pengar, och man oroar sig för att gåvan inte blir bra ändå. Jag har sett rubriker som ”Klappjakten 2012” i tidningar. Klart man kan bli stressad!

  Därför vill jag dela med mig av lite tankar och tips på hur du kan få det här med julklappar att kännas mer roligt och mindre stressande:

  • Fundera inte så mycket på vad folk önskar sig – när man är vuxen så har man oftast inte så mycket önskningar utan man blir glad över att någon tänkt på en och hittat på något själv.
  • Om du är rädd för att ge bort något som blir helfel och aldrig kommer att bli använt – låt då bli att köpa just det som gör dig tveksam. Prydnadssaker, och speciellt skrymmande sådana kan man akta sig  speciellt för. Satsa på en tidningsprenumeration istället!
  • Tänk lite annorlunda. Saker som förbrukas – kaffe, choklad, honung, strumpor, bilsvampar, spolarvätska, snygga servietter och värmeljus går alltid åt. Det kan kännas konstigt att ge bort sådana här saker men de kommer garanterat till användning och förpackandet av presenterna gör mycket. Lägg värmeljusen i en korg eller snygg hink, så kan mottagaren börja förvara sina ljus i den – lättåtkomligt istället för i en kökslåda.
  • Det blir allt vanligare att vi ger bort upplevelser, troligen till följd av att vi alla har så mycket saker. Det finns färdiga presentkort på till exempel spabehandlingar, biobesök, vinprovning och fallskärmshopp. Du kan också tänka ut dina egna. Ge bort restaurangbesök, träningstillfällen på gym, en shoppingresa till ullared eller IKEA där du är chauffören och står för bensin och mat.
  • Det är inte så svårt att göra egna ätbara julklappar. Marmelad, gelé eller likör till exempel. Julgodis i en fin burk blir alla glada av. Visst tar det lite tid, men det gör det att springa i affärer också.
  • Till vår undsättning finns också en massa kloka organisationer som hjälper oss att ge bort välgörenhet i julklapp. Det finns många olika som du hittar genom sökmotorerna.

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s