Livsstil

Glutenfri julstämning

Vi glömmer kanske bort den under sommaren, men den finns året om i mataffärerna. Hela december knapras den flitigt. Imorgon den 9:e december är det pepparkakans dag.
Även om detta bakverk redan får mycket uppmärksamhet så här års, vill vi dela med oss av ett recept för dig som äter glutenfri kost. Det är vår trädgårdskribent Magdalena som står för instruktionerna:

DSC_0568

Magdas glutenfria pepparkakor
1 tsk nejlikor
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
100 g smör
0,5 dl socker
0,5 dl sirap
1 ägg
3,5 dl mjölmix
1 tsk bakpulver

Koka upp sockret och sirapen försiktigt i en kastrull så att det inte bränner eller blir för häftig kokning. Lägg i smöret och kryddorna.
Blanda ägget, mjölet och bakpulvet i en separat skål. Rör sedan ihop med sirapsblandningen.
Degen behöver vila ett dygn i kylskåp innan utbakning. Ta ut den ca en timme före utbaket. Kavla ut degen på tunt mjölat bakbord och tryck ut figurer med pepparkaksformar. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter på 225 grader.

DSC_0570

Att tänka på vid glutenfri bakning
Det är klokt att inte utföra bakning med vanligt mjöl precis innan eller samtidigt som man bakar glutenfritt. Mjölet kan yra i luften och gluten kan hamna i fel kakor. Se också till att dina bunkar och redskap är ordentligt diskade innan du börjar.

Bli snäll  och önska dig något
Man brukar säga att man blir snäll av att äta pepparkakor. Oavsett om det är sant eller inte så finns det nog inget som andas så mycket julstämning som just pepparkakor.
Glöm heller inte bort att man kan få tur av att äta pepparkakor. Lägg en pepparkaka i handflatan, knacka till den med den andra handen. Om pepparkakan går sönder i tre delar får du önska dig något! Vem vet, det kanske fungerar?

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s