Resor

Belfast åter en orolig stad?

På lördagen vaknade jag tidigt för att tillsammans med min syster ta tåget från Dublin till Belfast. Kollar tidningarna på nätet innan vi åker och läser att det på fredagskvällen varit oroligt i Belfast. Att det varit demonstrationer som har urartat vid stadshuset och att ett tiotal poliser skadats i tumultet. Vi väljer trots allt att åka eftersom händelsen verkar vara en isolerad händelse. Fler verkar ha tänkt som vi och tåget upp till Belfast är fyllt av morgontrötta resenärer. Vi färdas genom ett vackert landskap i solsken men jag känner hur mina tankar vandrar tillbaka till det jag har läst om morgonen. Orsaken till protesterna är att det beslutats att den brittiska flaggan bara får flaggas sjutton dagar om året på stadshuset istället för varje dag som nu. En flagga kan alltså väcka så pass starka känslor att människor ger sig ut på gatorna för att protestera.

IMG_0106

 

Väl i Belfast förstår vi att man där tar oroligheterna på allvar. Under de första timmarna i staden ser vi hela 22 polispansarbilar. Jag skriver inte polisbilar eftersom det här var bepansrade fordon som istället för fönster hade små gluggar. De var även försedda med skydd undertill för att saker inte skulle kunna kastas under dem. Samtidigt verkade staden Belfast ta det hela med ro. Det är ett vimmel av människor på gatorna som går i affärer, tar en kopp kaffe eller kanske bara promenerar. Så när vi sitter på en restaurang och äter vår lunch får vi syn på dem. Tre killar i övre tonåren med rakade huvuden som demonstrativt bär på en brittisk flagga. De går fram och tillbaka och svänger fanan framför sig och söker så tydligt uppmärksamhet. Människorna på stan ger dem däremot inte den uppmärksamhet de söker. Med tanke på hur nyss det var som Belfast var synonymt med våld så förstår jag att människor inte vill ha den tiden tillbaka.

Inne i en av affärerna vi besöker börjar en av expediterna prata med mig när han märker att jag har ett utländskt kort när jag betalar. Han tycker att det är bra att jag har kommit som turist trots de senaste dagarnas oroligheter. Expediten är ung, troligen för ung för att själv minnas hur det en gång var i Belfast. Själv minns jag rubrikerna och hur jag berördes trots att jag befann mig på ett tryggt avstånd från Belfast och oroligheterna.

IMG_0103

Så befinner vi oss plötsligt på den plats vi hade tänkt undvika, nämligen vid stadshuset i Belfast. En stor grupp människor står samlade och vi ser poliser röra sig bland människorna. Är det demonstrationer idag igen? Ja även idag fanns där de som protesterade och viftade med flaggor, men de är i minoritet. Folkmassan vid stadshuset väntar på att julmarknaden skall öppna igen. Oroligheterna har gjort att den fått stänga och nu vill folket ha julstämning istället för våld!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Resor

Märkt som:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s