Hem & Trädgård

Magdas kompostskola

Att kompostera är själva grunden i trädgårdodling. Det är fascinerande att vissna växter och potatisskal kan bli högklassig jordförbättring. Det ligger förstås en del arbete bakom och för ett lyckat resultat bör man veta lite om processen som gör växtrester till jord. Det enklaste sättet att börja med kompostering är genom att starta en trädgårdskompost. Som namnet antyder så lägger man sitt växtavfall från trädgården i den. Det går att lägga en del från köket också men man får vara försiktig så att det inte lockar råttor och fåglar.

En trädgårdskompost består av, någon sorts avgränsning, så att inte materialet ramlar ut överallt. Det fungerar också att helt enkelt bara göra en hög på marken. Avgränsningen kan den som är lite händig fixa själv av stolpar och lite spillvirke. Det kan vara bra att ha mer än ett fack så att det kan multna klart i det ena medan man fyller nästa. Färdigköpta kompostgaller är inte det bästa valet, det är för glest galler och kompostmaterialet torkar ut. Den första punkten för en lyckad kompostering är nämligen fukt. En trädgårdskompost blir sällan för blöt men den kan behöva vattnas ibland om det är torrt på sommaren.

kompost

En trädgårdskompost i arbete under vintern

Nästa viktiga punkt är syre, utan syre blir det rötning, och det är inte metangasframställning vi ska ägna oss åt. Det är bra om det är olika sorters material i komposten. Bara gräsklipp blir kompakt och det händer ofta ingenting. Det blir inte bra med bara torra växtrester heller men då är torkan problemet.En blandning blir däremot bra. För att tillföra tillräckligt med syre bör man vända sin kompost ett par gånger per år. Det är bra att använda en grep till detta, och sen är det som det låter bara att vända runt.

Kratta löv

 En hög löv fungerar också bra som kompost

Lämpligt kompostmaterial:

Från trädgården

*Gräsklipp

*vissna växtdelar (inget som är angripet av sjukdomar, det ska brännas)

*ogräs (inte rotogräs, tev kvickrot och maskrosor)

*grenar och liknande behöver finfördelas tex i kompostkvarn

från köket

*kaffesump

*potatisskal och liknande

*fruktrester (inte besprutade banan o apelsinskal dom förstör balansen i komposten)

*vissna blad och liknande från dina krukväxter

*Har du husdjur tex kanin eller marsvin är det du städar ut från burarna perfekt att lägga i komposten

 

Saker du inte bör lägga i trädgårdskomposten:

*kattsand eller annat från kattlådan (dom kan bära på smitta och parasiter som inte försvinner på flera år)

*kalk

*aska

*av sjukdom angripna växtdelar

*matrester (det kan locka råttor och fåglar)

Text: Magdalena Jorkvist

Bild 1: Sophie Bengtsson

Bild 2: Liza Kettil

 

4 svar »

    • Hej Per!
      Det är onekligen en bra fråga! Vi skickar den vidare till vår trädgårdsexpert Magda och låter henne återkomma med svar efter julhelgen. Hälsningar Liza

  1. Beroende på vilken utekompost man har (hur mycket som ligger i den) kan man gräva ner lite räkskal i den, och vips! kommer maskarna av sig själv. Jag brukar frysa in räkskalen och kan då ta lite när jag behöver det.
    Om man behöver torrt material kan man riva ner äggkartonger, tomma toarullar o.likn.
    Jag har öppna utekomposter byggda av tegelstenar och har aldrig varit med om att de luktar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s