Familj & Hälsa

Blir det en vit jul i år?

Vädret är ett ständigt föremål för diskussion. Det håller oss uppdaterade om väderutsikterna, och dessutom är väderprat helt riskfritt. Om politik och religion ibland är ämnen att undvika, så är prat om vädret alltid  lämpligt.
Vi pratar om det nästan varje dag med alla vi möter, men två gånger om året eskalerar det –  till midsommar och jul.

Snön – en viktig julindikator
För oss på norra halvklotet är snö nästan synonymt med julstämning. Vissa länder har till och med definitioner av vad som är en vit jul – hur mycket snö det måste vara och när den skall ha fallit. Gemensamt för de flesta verkar vara att snön skall finnas på juldagens morgon. Många är julsångerna där ordet snö finns med. Räkna efter själv – hur många kan du komma på?

DSC_0652 (6)

Hur blir det i år?
Vad blir det då för väder i jul? Dra dig till minnes om vad det var för väder den siste november, det vill säga när Anders har namnsdag. Talesättet säger att när Anders slaskar, braskar julen. På många ställen var det i år bitande kallt just denna dag och det bådar inte gott för julvädret.

Eftertanke
Vädrets vita jul är ett ämne av det mindre allvarliga slaget, även om fel väder kan innebära en ekonomisk förlust för den som vadslagit om snö på julafton.
De senaste åren har begreppet vit jul fått ännu en betydelse där vit syftar till nykter.

I många familjer fungerar det att ta snaps till sillen och julöl till maten. De vuxna kan hantera det och barnen märker ingenting. Men att ha problem med att hantera alkohol är mycket vanligt och därför kan det vara bra att reflektera kring sina vanor och sitt julfirande.
Tänk också på att även om du själv vet att du inte tappar kontrollen över snapsen, så vet du inte hur dina gäster klarar det. Planera kring serverandet av alkohol för att skydda barnen från onyktra vuxna.

DSC_0660 (5)

Välja en nykter jul
För fem år sedan startade nykterhetsrörelsen IOGT-NTO kampanjen Vit jul med syftet att hjälpa människor ta ställning till att låta bli alkoholen under julen. Fokus ligger på barnen och deras rätt till en jul där de vuxna inte agerar onyktert och beter sig annorlunda. Enligt organisationen växer 385 000 av Sveriges barn upp med föräldrar som har ett riskfyllt drickande, men det är fler barn än så som upplever obehag när vuxna dricker.
Vit jul arbetar med kampanjer utspritt på olika delar av samhället och via sociala medier för att sprida budskapet. Dessutom anordnas en rad aktiviteter för barn och ungdomar som behöver komma hemifrån till en alkoholfri miljö en stund under julen när skolor, fritidsgårdar och fritidsaktiviteter håller stängt.

Vill du ta ställning?
Att ta ställning innebär att du lovar att inte dricka några drycker med över 2,25% i alkoholhalt under julafton, juldagen och annandagen 2012. Din namnunderskrift kan du lämna på vitjul.se.

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s