Familj & Hälsa

Tankar om bilen – inköp och boktips

Många av oss behöver bil och det kräver en del kunskap av oss, vare sig vi vill eller inte. Ju mindre koll vi har, desto mer pengar kan vi bli tvungna att lägga på vår bil.  För det är mycket pengar inblandat i bilägandet, först i inköpet och sedan i drift. Vilka förebyggande serviceåtgärder bör man satsa på? Vilken bilverkstad skall få laga bilen? Vilket bränsle passar bäst och hur påverkar koldioxidutsläppet fordonsskatten? Hur skall bilen försäkras? Är bilmodellen säker och hur snäll är bilen mot miljön?

Jag och min sambo behöver snart göra en bilaffär. Vi väntar tillökning i februari och då behövs en kombi.  Jag har vid andra tillfällen varit och tittat på ganska många bilar, och har köpt tre egna under min körkortskarriär. Jag försöker nu dra mig till minnes vad som varit mina framgångsfaktorer vid bilköpen, vad var det som gjorde att jag blev nöjd med affären och kanske gjorde ett riktigt kap?

Researcha och var snabb
Mitt viktigaste tips är att hålla sig à jour med marknaden. Gå ofta och titta på köp- och säljsajter (oavsett om du tänkt köpa på firma eller privat), för då får du god kunskap om vad det finns för bilar och vad de har för värde. Du ser hur snabbt eller långsamt objekt försvinner, och det ger dig en indikation på hur populär modellen är och hur rätt det satta priset var. Om du kommit fram till vad du vill ha för bil och har finanserna klara, kan du sitta och lurpassa på att rätt tillfälle kommer. Ring direkt! Ofta gäller det att vara först.

Undersök allt du kan
När du väl är och tittar på bilen – försök att inte visa hur fantastiskt fin du tycker att den är. Ha lite pokerfejs och titta igenom bilen så gott du kan även om du inte är proffs. Är inredningen fräsch? Kan du se rost eller rostlagning? Är det rent och fint i motorrummet? Titta i serviceboken och på papper och kvitton som hör till bilen. Kolla upp på transportstyrelsens hemsida hur många ägare bilen haft och att den verkligen är i trafik. Provkör bilen, testa sätesvärmen och klimatanläggningen även om årstiden är fel. Stäng av radion så att du hör eventuella missljud. Kolla på däckens mönsterdjup och be att få titta på de däcken som inte är på för tillfället (sommar eller vinterdäck).
Om du gör allt detta så får du en känsla över hur bra bilen är skött och hur den mår. Du visar också säljaren att du är en person med koll och det ger dig en bra position när ni skall komma överens om priset.
Boktips
Vad skall man välja för bil? Hur prutar man? Hur känner man igen en bra bilaffär när man ser en? Vad finns det för fördelar och nackdelar med olika biltyper? Dessa frågor, praktiska tips för bilägare samt en hel del andra matnyttiga fakta tas upp i boken Bilhandbok för kvinnor – och en del andra av Marie Corneliusson och Anna von Porat. (Fischer & Co.)
Läs också om hur du kan välja man efter hans bil och vilken bil du skall välja utifrån ditt stjärntecken..

WP_20121216_017

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kategorier:Familj & Hälsa, Livsstil

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s