Mat & Bak

Grönkål på julbordet

För många är grönkålen märkligt nog bara med som dekoration på julbordet. Vill man ha något på sitt julbord som verkligen är grönt, gott och nyttigt då är rätter på grönkål helt rätt att satsa på. Så här inför jul kan man i många affärer passa på att köpa färsk grönkål. Passa på att köpa riktigt mycket att lägga i frysen och använda under våren. Grönkålen är fullproppad med nyttigheter och lämpar sig mycket bra att äta under vintern då vi behöver extra av det mesta.

DSC_0031

Färsk grönkål behöver repas och förvällas innan den används. Med att repa grönkålen avses helt enkelt att dra bort kålen från de grova stjälkarna. Har du kaniner eller marsvin hemma kommer de att bli mycket glada över att få alla grönkålsstjälkar.

Grönkål kan användas till många olika rätter på julbordet. Glöm som sagt inte bort grönkålen efter jul och gör värmande grönkålssoppa. Här hittar du ett trevligt Recept på grönkålspaj. Min egen favorit är dock halländsk långkål! Min farmor kom från Halland och kanske är det därför denna goda rätt alltid har funnits med på vårt julbord.

Långkål

300 g grönkål
1 l grönsaksbuljong
2 dl grädde
1-2 msk vetemjöl
Salt & svartpeppar
 
Tvätta grönkålen och dra sedan bort stammen i mitten. Koka upp buljongen och lägg i grönkålen, låt koka ca 5 minuter. Häll av all buljong förutom ca 2 dl (spara resten till nästa gång du kokar soppa). Häll på grädden och låt koka ytterligare någon minut. Rör ut vetemjölet i lite vätska och häll sedan ner det i långkålen så såsen redes. Smaka av med salt och svartpeppar.

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

 

Kategorier:Mat & Bak

Märkt som:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s