Ekonomi & Arbetsliv

Mia Söderberg uppfann sitt eget drömjobb – gör det du också!

Mia Söderberg är född och bosatt på västkusten i Bohuslän. Hästintresset har alltid funnits och hon började med hästar när hon var 9 år. Tidigt bestämde hon sig för att satsa på hästsektorn. Därför föll valet på hästgymnasium och sedan dess har Mia arbetat inom området. Idag har hon sitt drömyrke.

Mia Söderberg artikel

Jag hade eget en kort period i början av 90-talet,  och fick sedan anställning. När jag senare blev utbränd fick jag verkligen tänka över hur jag skulle fortsätta, och resultatet blev att starta eget på nytt i september 2010.

Nystarten innebar att Mia utbildade sig till certifierad coach. Företaget Optimia, som erbjuder bland annat hästutbildning, personlig träning, samt häst- och ryttarcoachning, föddes.
Under uppstarten tog Mia hjälp av nyföretagarcentrum, arbetsförmedlingen och sin redovisningsbyrå – och nu rullar det på. Mycket tid tillbringas på olika ridanläggningar. Mia hoppas att ännu fler ryttare skall förstå hur mycket det finns att vinna på coachning och mental träning inom ridsporten – redan på gräsrotsnivå.

Trend
Både hästsporten och det allmänna intresset för mental träning växer. Även om många satsar på sin hästsport med siktet inställt på tävlingsbanorna, så är det absolut vanligaste att ha hästen som rekreation och avslappning – ett sätt att kunna släppa vardagen och vara här och nu. Att använda häst i både fysisk och psykisk rehabilitering är något som kommer att fortsätta öka framöver. Ridsporten har dessutom fått ett lyft av media det senaste året; Sara Algotsson tog OS-silver i fälttävlan och hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson fick Jerring-priset i fjol. Sedan låg han etta på världsrankingen i 10 månader.

Vad det gäller personlig utveckling så har det växt otroligt mycket, coachning finns i alla sammanhang, och att ha en egen mental tränare eller coach kommer att bli minst lika vanligt som att ha en personlig tränare på gymmet.

Många chefer föddes i stallet
Mia berättar att  forskning visar att hästtjejer blir duktiga ledare. Stallmiljön ger helt enkelt övning åt de egenskaper som krävs för att hålla i tyglarna även på stora företag eller organisationer. Och kanske har just skolan i stallet gjort Mia till den starka kvinna hon är –  som vet vad hon vill och hur hon skall komma dit.


Drömjobb bild 2Mia uppfann sitt eget drömjobb. Det kan du också göra!

 

Mia Söderberg tipsar Livåleva’s läsare:

  •   Studera människor som redan lyckats med det du vill göra och lär dig av dem.
  • Coachning och mental träning har man nytta av inom precis allt man gör. Skaffa dig minst ett gediget bollplank som verkligen vill hjälpa dig att specificera och nå dina mål.
  • Sätt upp inspiration på väggen där hemma! Mia själv har två motton uppsatta –  ”In a world where you can be anything – be yourself” och”Gör som havet – våga”

Text: Regina Johansson
Bild 1: Liza Kettil
Bild 2: OptiMia

 

2 svar »

  1. Pingback: Söndagsångest? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s