Livsstil

Klädval – Är naturligt lika med miljövänligt?

Våra läsare har tidigare kunnat läsa om de båda naturliga materialen bomull och bambu. Men att något är naturligt behöver inte innebära att det är bra för naturen. Det innebär bara att materialet som  kläderna är gjorda av inte framställt på syntetisk väg. Tre andra material som ofta framhävs som just naturliga och naturvänliga är ull, lin och hampa.

Läs gärna vår tidigare artikel: Miljön & kläderna: materialval

Ullen har traditionellt sätt varit mycket viktigt, både i Sverige och i andra länder. Fåret man hade på gården gav inte bara kött till familjen utan också varma kläder. Idag produceras fårull i omkring 100 länder och produktionen uppgår till över två ton om året. Det allra mesta produceras i länder som ligger långt ifrån oss, tillexempel Australien, Kina, Nya Zeeland. Men även Storbritannien, som ju ligger lite närmare, producerar en hel del. Du gör miljön en tjänst om du håller koll på var ullen och plagget är producerat och väljer att köpa plagg som är producerade närmare Sverige eftersom de då inte behöver fraktas lika långt.

IMGP1322Foto: Aya Norvell

Vår egen svenska ullbransch utgörs av små fårgårdar och hantverksmässiga småföretag. De är beroende av eldsjälar med stort intresse och engagemang för att överleva och ibland kan detta innebära att priset på kläderna ligger lite högre. Ullen som material är biologiskt nedbrytbar och mycket lättbehandlad, den delar en hel del egenskaper med bambun. Exempelvis i det att den är lätt att få ren, inte skrynklas och motverkar dålig lukt. Ullen är dessutom mycket tåligare i sin fiber än bambun. Men för att producera ull måste man hålla får, och det är här miljöaspekten kommer in på riktigt. Överbetning är ett globalt problem och i både Australien och i Storbritannien har den ökande ullproduktionen fått allvarliga konsekvenser för miljön. Särskilt den populära merinoullen som kommer från merinofåret har ställt till problem i Storbritannien. Dessutom behandlas fårets ull ofta ett flertal gånger mot insektsangrepp.

Linet anses vara världens äldsta textila växtfiber. En ettårig ört som blommar med stora blå blommor. Den sort som används till textilfiber, och inte till linfröolja, kallas för spåndalslin och odlas med fördel i länder med ganska kallt klimat tillexempel i Kina, Frankrike, Polen och i de baltiska länderna. Linet är motståndskraftigt mot skadedjur och kräver inte så mycket näring för att kunna växa. Däremot har den svårt att hävda sig mot ogräs och därför använder man bekämpningsmedel vid konventionell odling. Tillverkningen av textilier från linfibrer är dessutom komplicerad och innefattar flera arbetskrävande moment vilket ger et förhållandevis högt pris.

Även hampafibern har använts till textiltillverkning länge. Industrihampan, som har mycket lite gemensamt med den hampa som kan användas som drog, kan odlas i både kalla och varma klimat. Den är tålig och snabbväxande, och kräver därmed väldigt lite bekämpningsmedel vid konventionell odling. År 2004 fanns det 65 registrerade hampaodlare i Sverige.
Produktionen är väldigt kvävekrävande. Det kan vara en för stor utmaning för ekologiska odlare av hampa, men ekologiska odlingar existerar ändå – även i Sverige. Förutom till textil är hampan dessutom starkt på frammarsch som byggnadsmaterial och livsmedel. I speciella affärer kan man hitta allt ifrån pasta till hamburgare med hampa som råvara.
Detta är ett av undertecknads favoritmaterial, då det till strukturen påminner mycket om lin, men är mycket mer tåligt och slitstarkt. Det har dessutom bra naturlig motståndskraft mot vatten.

Kvalitetskoll
När det gäller alla textilier är det bra att hålla koll märkningarna här nedanför. Då vet du att du handlat ett plagg som producerats med större omtanke om miljön och om djuren. Men det kan vara bra att tänka på att små svenska fårgårdar, linbruk och hampabruk och de små hantverksföretag som hanterar fårull, lin och hampa på ett bra sätt kanske inte har möjlighet att skaffa dessa märkningar. De kan ändå vara det allra bästa alternativet.

UnknownGOTS_1ecolabel

Nästa artikel om materialval kommer att handla om utbud och priser på miljövänliga kläder. Redan idag tipsar vi om om hemsidan Braintree.
Det brittiska företaget har mycket fina och användbara kläder till överkomliga priser som kan skeppas även till Sverige. Om man har tur kan man också hitta delar av utbudet i svenska butiker och nätbutiker.

multi_skirt_3-190x300

Här är ett multiplagg från Braintree som kan användas både som klänning och kjol.

Text: Aya Norvell

3 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s