Livsstil

Planera för årets bragder!

Det är bara fem dagar kvar av år 2012. Precis som vid alla andra årsskiften, innebär detta ett avslut och en nystart. Då är det ganska naturligt att vi börjar reflektera över hur vi vill leva i framtiden. Har du några nyårslöften på lut? Det har inte jag!

Traditionen med nyårslöften verkar komma från USA. New Year’s resolutions sägs ha blivit introducerat av uppfinnaren Benjamin Franklin.
Till Sverige kom traditionen under 20- och 30-talet. Flera benämningar fanns från början på denna företeelse, men det är ordet nyårslöfte som kom att bli det mest använda begreppet.

Inför nyår 2008 gjorde SIFO en undersökning som visade att en femtedel av svenskarna planerade att avge nyårslöften. Ca 500 000 skulle lova att göra mer hälsosamma val under 2009. Det allra vanligaste var löftet om bättre kostvanor, det näst vanligaste att börja träna.

DSC_3718
Är 2013 året då du unnar dig vackra vintagekläder?

Den som har provat att avlägga nyårslöften vet att det är ganska komplext. Man ställer ofta stora krav på sig som man skall börja leva efter från den ena dagen till den andra. För våra  nyårslöften handlar väldigt ofta om något man skall börja göra – eller något man skall sluta med. Om man senare börjar fuska, är det svårt att ta sig i kragen igen. Misslyckandet är ett faktum och nu har vi dåligt samvete.

Jag känner att för det kommande året vill jag inte ge mig själv några pekpinnar – utan istället vill jag ge mig själv små presenter. För det tycker jag att det är när man ger sig själv möjlighet till utveckling och tid för kreativitet.

IMAG0106
Vill du lära dig duka riktigt vackert, eller är det kanske dags att starta egen restaurang?!

Vill du också ge dig själv en nyårsutmaning?  Hitta då på en eller flera saker du skall genomföra under 2013. Skriv ner dem så att du inte glömmer bort dem. Kanske finns det något du tänkt göra någon gång men som aldrig blir av? Ta tillfället i akt och få det gjort, stort som smått!

IMAG3806
Blir 2013 året då du får smak för friluftsliv? Kanske dags att börja vinterbada?

Lite inspiration till din nyårsutmaning:

 • Måla en tavla
 • Prova på ridning eller något annat du inte provat
 • Sticka en tröja
 • Bygg en möbel
 • Läs en bok eller se en film som inte blivit av
 • Starta en blogg
 • Genomför en speciell resa
 • Starta eget
 • Ta upp kontakten med någon du saknar
 • Ät sushi om du inte gjort det förut
 • Tatuera dig

IMAG0415
Låt dig
själv spira och gro!

I isländska källor från medeltiden nämns att forntida kungar skålade om framtida bragder och stora bedrifter med en så kallad bragebägare. Även om det inte framgår om detta skedde vid nyår eller inte, så tänker jag ta efter detta och sätta mig ner och planera mina bragder inför nästa år. Kanske skall börja med att sy en tröja. Så roligt jag skall ha!

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s