Livsstil

Vinter och logistik

Vinterkylan gör att vi behöver tänka till lite extra innan vi ger oss av ut i trafiken. Förutom självklara saker som att planera körningen, se till att bilen fungerar bra och har bra vinterdäck, finns det fler saker man kan tänka på i vinterlogistiken. Gardera dig för situationer som kan tänkas uppstå – inte bara för att överleva utan även för att slippa onödig frustration.

DSC_0646 (6)

KLÄ DIG VARMT!

Visst kan det vara lätt att tänka att jag ska bara köra någon kilometer och sedan ger man sig av i tofflor och t-shirt. Fast även på korta resor kan det oförutsedda hända. Att gå en kilometer eller två i minusgrader endast klädd i t-shirt är inte att rekommendera. Även om det är varmt och gott i bilen när allt fungerar som det ska är det viktigt att vara klädd och rustad för vintern.

Ha detta i bilen vintertid:

 • Broddar. Om det är mycket halt och du behöver ut och grusa kring bilen är de ovärderliga!
 • Snöskyffel – finns med kort skaft för att få plats i bilen
 • Varma kläder – mössa och vantar
 • Tändare/tändstickor
 • Värmeljus
 • Grus

DSC_0621 (6)

Ha detta i bilen året runt:

 • Reflexer
 • Ficklampa
 • Första-hjälpen-kit
 • Startkablar
 • Kniv
 • Bältesskärare med rutkrossare
 • Något att märka ut viltolycka med
 • Blankett för skadeanmälan
 • Filt – om olyckan är framme för chockade personer eller någon som ligger på marken. Även bra om sätena i bilen behöver skyddas när du fraktar någonting.
 • Tunnare arbetshandskar är skönt att ha om du måste byta däck eller göra något annat smutsigt eller blött.
 • Våtservietter – kan användas när du blivit kladdig, spillt något eller när du kollar oljan.
 • För dig som har hund är det klokt att även ha extra vattenflaska till vovven och första-hjälpen för djur.

Det kan låta som väldigt mycket grejer, men många av sakerna tar inte så stor plats och kan förvaras i en bag eller i en låda i bagageutrymmet. Reflexväst och bältesskärare är bra att ha inom räckhåll inne i bilen. När man väl har skaffat sig denna praktiska väska så har man den för alltid – när man byter bil flyttar man bara över väskan. Vissa saker kan behöva uppdateras och ses över ibland – första hjälpen-väskan är ett exempel. Plåster och liknande blir gamla och om man har använt något behöver väskan fyllas på.

IMG_0306

Tänk även ett steg före när du åker kollektivt. Vi vet alla att bussar och tåg ofta blir försenade eller inställda. Kanske blir du stående länge att vänta någonstans. Då kan det kännas skönt att slippa frysa, bli törstig och hungrig. Så packa ner halsduk, mössa, vatten och lite proviant! En bok är bra sysselsättning om du blir sittandes på centralen längre än du tänkt. Du kan använda tiden till något vettigt istället för att låta blodtrycket skjuta i höjden av stress!

Text: Regina Johansson

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Livsstil

Märkt som:,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s