Hem & Trädgård

En enkelbiljett till främmande land

I juni 2011 åkte Rebecka Kettil med en enkelbiljett till Dublin på Irland. Orsaken till flytten var dels äventyrslust men främst ett kontorsjobb med teknisk support. Boendet var inte klart när hon flyttade så den första veckan bodde hon på ett vandrarhem. Efter det har hon flyttat runt lite och testat olika platser att bo på. Eftersom hon bara varit på besök i staden en gång tidigare kände hon inte till vilka typer av bostadsområden som fanns. En tid bodde hon i en liten stad utanför Dublin eftersom hon då fick nära till arbetet, snart lockade dock storstadens utbud och sedan i februari 2012 bor hon centralt i Dublin.

Det var en spännande första tid att flytta till ett nytt land, alla intryck som var så annorlunda från Sverige.

IMG_0021

Jag bor tillsammans med tre roomies i en fyra eller ”3 bedroom” apartment som man säger här.

IMG_0022Rebecka säger att det är dyrt att bo i Dublin och därför är det vanligt att man väljer att dela bostad. En fördel med att ha roomis menar Rebecka är att det finns alltid någon att säga hej till och som frågar hur ens dag har varit. Nackdelen med att dela bostad egentligen samma som fördelen. Det är alltid någon hemma, jag gillar mina roomies men ibland är det skönt att vara helt själv hemma.

IMG_0025

Lägenheten de hyr är helt nybyggd och dessutom möblerat. Det är ju praktiskt att hyra möblerat säger Rebecka men det blir ju inte så personligt. Det personliga finns istället i detaljerna. Ganska snart kan man ana att lägenheten bebos av människor från Sverige och Norge. Ikea är en av favoritaffärerna för att handla skandinaviska varor. I köksskåpen finns knäckebröd likväl som glögg.IMG_0030

 Det finns så mycket som är annorlunda med att bo i Dublin men det jag tycker är svårast är att vara ifrån är skog som vi har hemma.Här finns många parker men det är inte riktigt samma sak.

En kort promenad bort ligger Pheonix Park som är en av världens största stadsparker. Där finns förutom ett zoo, fotbollsplaner och presidentpalats även vilda rådjur.

IMG_0035

Att flytta till Dublin var både jobbigt och kul säger Rebecka. Det var tusen nya intryck men jag upplevde att jag fick mycket hjälp av företaget jag arbetar för och av mina nya vänner som bott här ett tag och det underlättade något enormt.

Det Rebecka upplever som svårast med att bo i ett annat land är att vara så långt borta från sina fyra systerdöttrar. De minsta brukar hon läsa saga för över Skype en gång i veckan. Hon känner att det hinner hända så mycket i deras liv mellan gångerna hon är hemma.

IMG_0039

Redan i hallen råder skandinaviska regler och skorna skall tas av. På Irland är det annars vanligt att man har på sig skorna även inomhus.

20121124_121142

Den plats i lägenheten som är Rebeckas egen är hennes egna rum. Hon försöker att hålla mängden saker nere eftersom hon kanske flyttar hem till Sverige igen. Samtidigt känns det viktigt att ha en plats som är hennes egen.

IMG_0043Genom att bo i ett annat land blir även vardagen till lite av ett äventyr. Nu börjar hon vänja sig vid att vara en dubliner men i början var det många nya intryck. Att handla mat är något som görs på rutin hemma medan det i ett nytt land kräver mer eftertanke. Finns det jag söker eller kanske något som kan vara likvärdigt? Vad vågar jag testa? Att lära sig att ta sig fram i staden har inte heller varit helt enkelt eftersom kollektivtrafiksystemet skiljer sig radikalt från Sverige.

IMAG0936

Just nu är jag här och jag trivs, hur länge jag blir kvar det vet jag inte!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Hem & Trädgård

Märkt som:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s