Livsstil

Billigare att resa till Budapest än Göteborg

Frågan om miljön är både viktig och angelägen. De flesta är nog eniga om att mycket behöver förändras i samhället för att bli ekologiskt hållbart. Det var miljöfrågan som en gång i tiden fick mig politiskt engagerad och det är fortsatt en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. För mig som pendlar för studier i Göteborg (12 mil enkel väg) känns det som ett självklart val att resa kollektivt. På så vis sparar jag både pengar och miljö. Det vill säga om det bara är jag som skall resa. Skulle jag välja att resa kollektivt tillsammans med hela familjen är ekonomin onekligen en intressant fråga. Att som vuxen resa från Munkedal till Göteborg med kontoladdning kostar 108 kronor och samma sträcka för barn landar på 82 kronor. För vår del innebär det att resan till Göteborg kostar oss 760 kronor. Den som läser på noga upptäcker kanske i likhet med oss att det finns en biljett som gäller regionen runt i 24 timmar och kostar 265 kronor. Är den som köper biljetten över 20 år kan den dessutom ta med sig tre ungdomar/barn under 20 år utan extra kostnad. Så bra då landar vi på 481 kronor för vår tågresa till Göteborg. Jag tror däremot inte att det är ett pris som skulle locka en inbiten bilförare till att istället åka tåg med familjen. För att locka den som aldrig åker kollektivt tror jag att den ekonomiska vinningen måste vara större för att man skall göra sig besväret.

IMAG3432

 

Själv ser jag andra vinster med att åka kollektivt, bortsett från ekonomin och miljön. Genom att åka kollektivt slipper jag köra bil på morgonen när jag är trött och kan istället sluta mina ögon och slumra en stund eller kanske läsa en bra bok. Genom att resa kollektivt kan jag utnyttja tiden då jag reser på ett annat sätt. För mig som student med lång resväg är detta värdefullt.

Att resa är något jag tycker om att göra och till våren bär det av igen. Alltså inte till Göteborg och universitetet utan ut i stora världen. Tittar runt och funderar på vart och fastnar för Budapest. Att möta våren i Budapest låter trevligt och det är en stad jag tidigare besökt och tycker om. Att planera en resa är halva nöjet och jag kastar mig genast in i sökandet efter lämpligt sätt att resa och bra boende på destinationen. Upptäcker att med ett av lågprisflygbolagen kostar en enkel resa från Göteborg till Budapest 72 kronor! Hur kan det vara möjligt att det är billigare att åka till Budapest än till Göteborg? Känns varken ekonomiskt eller ekologiskt!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Livsstil, Resor

Märkt som:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s