Mat & Bak

Glassmaskinens återkomst

Glassmaskinen för hushållet var vanlig på 80-talet. Sedan försvann den, för att sedan komma tillbaka för några år sedan. Maskinen finns i många olika modeller och fabrikat, och därför behöver inköpet av en sådan inte bli en så kostsam historia.

De flesta glassmaskiner fungerar på samma sätt – skålen skall frysas ett antal timmar för att bli riktigt kall, och locket sitter ihop med en liten motor som driver rotorbladen som rör i glassen under tillverkningen.
Inte ännu en köksmaskin! Tänker du nu. Men faktum är att glassmaskinen inte behöver bli så skrymmande, eftersom det är smart att alltid förvara skålen i frysen så att den är redo för användning. Du kan stoppa frysvaror i den så tar den minimalt med extra plats. Betänk även att du vet precis vad din hemgjorda glass innehåller. Du kan själv styra sockermängd och kan komponera ihop dina egna smaker – roligt för alla men speciellt för den som är laktosintolerant och hänvisad till ett mycket torftigt utbud i affärerna.

Nikon dec-jan-1213 073
Maskinen som användes till vår glass är av märket Andersson

Med en glassmaskin kan du göra både sorbet och vanlig glass. Här bjuder vi på ett fräscht recept på vanlig gräddglass med citron:

Citronglass

5 st äggulor
1.5 dl socker
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 st citroner
1,5 tsk äkta vaniljsocker

1. Lägg äggulorna och sockret i en bunke. Vispa blandningen porös och luftig. Riv i skalet från båda citronerna och krama i saften från en av citronerna.
2.
Häll grädden, mjölken och vaniljsockret i en kastrull och koka upp.
3.
Häll den kokande gräddblandningen över äggsmeten under omrörning.
4.
Låt stå och svalna, rör om emellanåt.
5. Kör i glassmaskin enligt bruksanvisning och ställ i frysen. Utan glassmaskin: det går att tillverka glassen i frysen om man inte har bråttom, rör då om med jämna mellanrum under infrysningen.

Fungerar lika bra med laktosfri mjölk och grädde!

Tips för att lyckas:

  • Det är viktigt att glassmaskinens skål har fått stå i frys så många timmar som anges i bruksanvisningen. Låt den inte stå framme i rumstemperatur för länge innan du sätter igång.
  • Glassmeten skall inte vara varm när man börjar. Om du går efter ett annat recept där grädden och mjölken inte skall kokas ihop, använd riktigt kalla ingredienser direkt från kylen.
  • Ställ in serveringsskålarna i frysen en stund innan serveringen så smälter glassen inte lika fort när du skall äta glassen direkt efter tillverkningen.
  • Tänk på att det är väldigt olika hur glassen blir när man fryser den efter att den är tillverkad i maskin. Citronglassen i receptet ovan gick mycket bra att frysa, medan andra recept kan bli väldigt hårda eller bildar mycket iskristaller.

Nikon dec-jan-1213 089
Vi serverade citronglassen tillsammans med vispad grädde, hallon och kiwi. Lite riven mörk choklad på toppen hade säkert passat ihop med övriga smaker.

Vill du inte slänga något?
När man gör citronglassen blir det fem äggvitor över. Det kan kännas lite onödigt att slänga bort så mycket mat. Om man vill kan man använda dem till maränger att äta tillsammans med glassen, eller göra en marängtårtbotten att frysa in till ett annat tillfälle. Smakar mycket bättre än köpta! Använd dig av sökmotorer på internet så hittar du många fler sätt att ta vara på äggvitan. Den håller sig dessutom flera dagar i ett övertäckt glas i kylskåp.

Vi får inte glömma bort den skalperade citronen som också blir över. Om du inte behöver den i matlagningen – använd saften i städningen tillsammans med grönsåpa och ättika, eller för att göra rent badkaret. Dela den då i tu och gnid ytan som skall rengöras tillsammans med salt.

Text: Regina Johansson
Bild: Mattias Karlsson & Regina Johansson

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s