Livsstil

Träningsutmaningen – sent i graviditeten

För drygt en månad sedan startade jag en liten utmaning för mig själv och berättade om den här i Livåleva. Jag hade då nyss gått in i graviditetsvecka 30, och utmaningen var att besöka gymmet 30 gånger innan bebisen föds. Det skulle alltså innebära 2,73 besök på gymmet per vecka, under förutsättning att bebisen kommer när den är beräknad.

Läs förra artikeln här: 30:e graviditetsveckan – börja träna?

Vad gör jag på gymmet?
Jag har provat yoga – något som jag tyckte mycket om. Yoga utgår ifrån den egna kroppen och välbefinnandet. Känns något inte bra så gör man det inte. Instruktören var också duktig på att tänka på mig och gav mig ibland en annan övning att göra. Jag kunde känna en himla skillnad i början på passet och vid slutet av det – kände mig mycket mer lösgjord i rygg och höfter. Jag fick också upp en skön värme i kroppen och kände mig väldigt lugn.

När jag har gått på gym tidigare så använde jag mig mycket av löpbandet – inte för att löpa men för powerwalk. Man kan ju styra passet helt – ta det lugnare i början om man vill, ta en brant, lång uppförsbacke för att sedan sänka och höja tempot. Jag höll mig en del på bandet i början av min graviditetsträning, men upptäckte sedan hur skönt det är med crosstrainer. Det blir inte alls samma stötar för kroppen som vid vanlig promenad/löpband och träningen är skonsam. Även crossen kan regleras efter en själv och med musik i öronen är det lättare att ta i. För att undvika att jag får ont av träningen eller tar ut mig för mycket, börjar jag alltid lugnt i 5-10 minuter på lågt motstånd. Sedan ser jag till att hitta några upptempo-låtar på mp3-spelaren och kör på. När jag känner mig färdig varvar jag ner 5-10 minuter till, för att återfå andningen och sluta svettas. Jag brukar hålla på ungefär 50 minuter, men om det någon gång blir bara 30 minuter så är jag lika glad för det – det är ju hundra gånger bättre att hinna med en halvtimme än att ha suttit kvar hemma i soffan.

Magen växte plötsligt
I början av perioden gick allt hur lätt som helst, jag var väldigt peppad och träningen kändes lätt. Magen var ännu rätt behändig. Sedan smällde det plötsligt till  och magen växte. Det blev plötsligt lite tyngre, osmidigare och lite tyngre att andas. Det är olika för alla gravida men jag har också blivit en hel del tröttare än innan. Men så skönt det är när man kommer till gymmet!

DSC_0137
Utsikten uppifrån

För en dryg vecka sedan började jag känna att skorna satt trängre. Jag får fortfarande på mig alla mina skor men det känns inget vidare. Det är min största utmaning nu att känna lust att röra på mig trots att fötterna börjar stickas och pirra så fort jag går ur sängen på morgonen – och det faktum att träningsskorna inte riktigt passar. Jag skall fundera ut en lösning på detta och lovar att berätta hur det gick!

Text & Bild: Regina Johansson

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, ,

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s