Kultur

Ska vi gå på bio?

Biobesökandet i Sverige har minskat stadigt under de senaste åren. Efter en uppgång under 2000-talets första år tappar biograferna besökare. 2005 pekas ut som ett svart år i biobesökandets historia, det är året med minst besökare sedan Svenska Film Institutet började med sina mätningar 1963. Flera faktorer pekas ut som orsaker till varför biograferna tappar besökare. Idag är utbudet lättillgängligt via dator eller annan teknik som gör att man inte behöver gå på bio för att se de senaste filmerna. Något som kan vara lätt att glömma bort idag är att 1963 när mätningarna inleddes och 39 miljoner biobesök gjordes i Sverige är TVn. Idag är TV inte något märkligt, det är något vi förväntar oss att finna i varje hem. Finns det inte en TV finns där istället en dator som ersätter TVn. 1963 var TVn fortfarande en ny teknik och det var långt ifrån alla svenska hushåll som hade råd att ha en egen. Många gick hem till grannen och tittade tillsammans. Sakta men säkert ökade tittandet på TV i och med att fler hade möjlighet att köpa sig en egen TV. Under samma tidsperiod minskar också antalet biobesök. SOM-institutet har även tittat närmare på svenskarnas biovanor och konstaterar att priset är en av faktorerna som gör att man väljer bort ett besök på bio.

Biograf_Göta_1942

Det som talar för att se film på bio är att upplevelsen faktiskt blir bättre! En ytterst subjektiv uppfattning men visst är det så! På en bio sitter man framför en gigantiskt stor skärm, ljuset är släckt, mobilen är avstängd och ingen pratar. Hur ofta ser man film på det sättet hemma? Ofta sitter man och pratar till filmen, missar någon detalj, telefonen ringer och man missar kanske en hel kvart om det inte är någon som är snäll och pausar. På bio kan man stänga ute allt annat och så länge filmen varar enbart fokusera på filmen och det är onekligen en starkare upplevelse.

Även om bio är ett nöje som kostar är det något jag gärna kostar på mig emellanåt. Att se film på bio sätter lite extra guldkant på tillvaron. För mig som förälder kan det ibland vara många viljor som skall tillgodoses när ett biobesök skall planeras. De mindre barnen önskar en film, tonåringen en annan och maken en tredje så hur göra? Se till att blanda in fler viljor helt enkelt! I fredags åkte vi tillsammans med en annan familj på bio i Göteborg. Maken och tre barn såg Fem legender, tonåringarna såg Berättelsen om Pi och till sist såg mammorna och en av tonåringarna Breaking Dawn del 2. Vi valde filmer som började ungefär samtidigt och slutade vid samma tid. Ett biobesök i den större staden blev en heldagsutflykt som alla var nöjda med!

Text: Liza Kettil

Bild: Wikipedia

Kategorier:Kultur

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s