Hem & Trädgård

Börja odla ätbart del 2

Jag inleder året med att fortsätta skriva om hur man enkelt kan börja odla ätbart. Jag gillar att odla tomater, de växer fort och drabbas inte ofta av sjukdomar eller skadedjur. Hemodlade tomater blir, enligt mig dessutom mycket godare än köpta. Det är snart dags att börja planera för sommarens tomatodling. Har man tillgång till extra belysning och uppvärmt växthus är det möjligt att så sina tomatfrön redan i februari. Ska de stå i ett soligt fönster och sättas ut direkt på altanen i slutet på maj då är det lagom att så i mitten av mars. Redan nu kan du börja att planera vilka sorter du ska odla. Det finns en uppsjö av olika tomatsorter och varianter. Det finns de lite mer vanliga sorterna: körsbärs, plommon, biff, randiga, gröna, gula, orange, avlånga,runda, droppformade och flera varianter till. Ska man odla dem utomhus så är det viktigaste att det är en tidig sort man väljer. De tidiga sorterna klarar att bli mogna även om sommaren 2013 blir en typisk svensk sommar.

DSC_0406

Jag köper nästan alla mina frön hos Runåbergs fröer,utöver hemsidan har de även en katalog att beställa. De har ett urval av tomatfröer med bra beskrivningar. Det finns en välkänd trädgårdsprofil, som varit med i bla SVT:s Gröna Rum, som heter Åke Truedsson. Han har en passion för tomater som har resulterat i en Tomatklubb, där du kan hitta ca 500 olika sorters tomatfrön. Han har även varit delförfattare flera böcker där en av de senare heter Odla dina egna grönsaker.

För att tomaterna ska få en så bra start som möjligt, är det viktigt med en bra jord! Köp såjord från trädgårdhandeln och komplettera den med en näringsrik jord avsedd för odling i kruka utomhus välj gärna balkonglådejord eller U-jord. Såjord är näringsfattig och ofta sandblandad och det passar när fröer ska gro. Fyll ditt planteringskärl till hälften med den näringsrika jorden fyll på med ett lager med såjord, ca 2 cm tjockt. Så dina frön ett och ett, vill du ha 4 plantor är det lagom att så 5 frön, de har väldigt bra grobarhet. Det är mycket lättare att plantera om ”skola” dem om de står en och en i kärlet. När fröna gror efter ca. en vecka kommer rötterna att söka sig ner i den näringsrika jorden och du behöver inte plantera om med en gång.

P1010628

Ett annat bra sätt att skaffa tomatfröer är att när du äter en god tomat så sparar du frön(kärnor) från den. Lägg fröna på ett hushållspapper för att torka, skriv direkt på pappret vilken sort det är eller hur den ser ut och årtal. Det går bra att spara det som det är och sen pilla loss fröna när du ska så. Det säkraste är att ta från tomater som är hemodlade, annars kan du råka ut för att få frön från en F1- Hybrid.

Fakta F1- Hybrid

F1 Hybrid är en korsning mellan två stabila föräldrasorter, om man tar frön från dom blir det samma sort igen. Sår du frön från en F1-Hybrid blir det en helt annan sort, helt olik moderplantan och det går inte att få tillbaka någon av föräldrasorterna. Man framställer F1-Hybrider av två sorter med bra egenskaper tex en sort som har hög avkastning med en som är resistent mot vanliga sjukdomar.

Läs även:

Börja odla ätbart del 1

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil och Magdalena Jorkvist

3 svar »

  1. Pingback: Marsträdgården |
  2. Pingback: Dags att så! |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s