Livsstil

Några guldkorn ur det ekologiska utbudet

Den senaste tidens miljötrend har skapat en uppsjö av butiker som säljer ekologiska kläder. Det finns mycket att välja mellan. Man kan hitta allt ifrån relativt billiga vardagsplagg till lite dyrare men mer hållbara, designade och trendiga kläder.

Men se upp för greenwashing! Fenomenet innebär att företag försöker åka snålskjuts på miljötrenden genom att marknadsföra sig som miljövänliga trots att de i själva verket inte alls är det.

Ett enkelt sätt att försäkra sig om det ekologiska ursprunget på en produkt är att titta på de märkningar som jag presenterade i förra artikeln Klädval – Är naturligt lika med miljövänligt?
Ett annat sätt är att ta reda på så mycket som möjligt om märket och dess produktionsprocess.

Bra ekologiska jeans har jag tyckt varit bland det svåraste att hitta. Men, efter noggrann research, kan jag tipsa om tre riktigt bra och snygga märken.

Bild 1 Nudie
Jeans från Nudie

Ett lite tuffare märke, som påminner lite om märket Cheap Monday, är brittiska Monkee Genes. De erbjuder relativt billiga jeans i både bambu och ekologisk bomull. Jeansen har lite hipster/rockabilly-stil. Monkee Genes skeppar till Sverige för samma pris som de gör inom Storbritannien. Delar av sortimentet kan man också hitta på svenska stora och välkända modesiter om man söker på internet.

Kuyichi tillverkar inte bara jeans, utan även andra kläder i ekologisk bomull, hampa, bambu och återvunna material. Deras jeanskollektion står dock ut lite extra. Klassiska vackra jeans i hög kvalitet. Priset ligger strax över tusenlappen, vilket kanske kan kännas mycket beroende på hur mycket man är van vid att lägga på jeans. Holländska Kuyichi har ingen egen web-butik men finns i flera svenska webbutiker som erbjuder ekologiska kläder. Till exempel här på House of Organic som har ett brett och lite lyxigt sortiment av ekologiska kläder.

Svenska Nudie tillverkar jeans i ekologisk bomull främst för herrar, men flera kvinnor i min bekantskapskrets tycker att nudiejeans är de bästa jeans som finns. Slittåliga men ändå mjuka i kvalitén kan de användas med glädje i flera år. Deras web-butik bjuder på ett stort sortiment av främst jeans men också en hel del annat.

Bild 2 Norrback
Bilden är från Camilla Norrbacks höst/vinterkollektion 2012

Svenska Camilla Norrback har vunnit flera prestigefyllda priser inom modevärlden, bland annat modetidningen Finska Elles pris för bästa design 2012. Märket erbjuder riktigt trendiga modekläder i ekologiska material. Norrback stod 2012 inför konkurs, jag håller tummarna för att klädmärket får chans att ta nya tag. Det här är nämligen ett av mina absoluta favoritmärken. Jag håller ständigt utkik efter rea och utförsäljningar för orginalpriset på Norrbacks kläder är ganska högt, precis som det oftast är på icke-ekologiska designerkläder.

Andra svenska ekologiska klädmärken är Knowledge Cotton Apparel har tidlösa och vackra kläder för män i ekologisk bomull och Svensk som erbjuder stickade supersöta koftor, handskar, halsdukar, mössor och annat i olika ekologiska material.

När det gäller fritidskläder är franska Patagonia än så länge överlägsna. Men även norska Norröna har ett mycket stort utbud av friluftskläder med gott rykte tillverkade i återvunna material, Båda dessa märken har ett hållbarhetstänkande som går långt utöver deras produktion av kläder.

Flera av de ekologiska klädmärkena har egna web-butiker medan andra inte har det. Det finns många olika internetvaruhus som samlat ekologiska kläder. På astridgoesorganic.com och hildur.se kan man hitta lite dyrare modekläder, som Camilla Norrback och Knowledge Cotton Apparell, men också  Braintree som har vardagskläder för lite billigare peng.

adisgladis.se har väldigt mycket mer än kläder i sitt ekologiska sortiment. Adam, som är mannen både bakom webb-butiken såväl som den fysiska butiken i Stockholm, väljer sitt sortiment utifrån hållbarhet, stil och kvalitet. Butiken har en tydlig profil mot friluftsliv med stil.

Om man håller utkik efter reor på sidorna kan man göra ordentliga fynd om man handlar vid rätt tillfälle. På ecooutlet.se säljs enstaka plagg ut med ordentlig rabatt. Om man kikar in här med jämna mellanrum kan man hitta exklusiva ekologiska modekläder till riktigt låga priser.

Text: Aya Norvell
Bild 1: http://www.nudiejeans.com
Bild 2: http://www.norrback.se

4 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s