Livsstil

Hur hinner alla andra?

De flesta av oss har nog någon gång funderat över hur andra hinner allt de där de hinner med i sitt liv. Hur kan somliga hinna med att gå på kurser, ta hand om barnen, arbeta och träna när andra kanske nätt och jämt hinner bädda sängen? Hur kan det skilja sig åt mellan vad människor presterar med sin tid? Vi får alla 24 timmar per dygn och skillnaden ligger i hur vi väljer att förvalta dessa timmar. Har man ständigt känslan av att inte hinna med kan det vara klokt att se över sitt liv och sina rutiner. Vad prioriterar jag och vad prioriterar jag bort? Är det svårt att komma på då kan det hjälpa att föra dagbok under någon vecka för att se vad man egentligen gör. Att inte hinna med kan många gånger vara en känsla än ett faktum.

DSC_0038 (6)

För den som effektivt vill utnyttja sin tid är planering själva grundstommen. Hur omfattande planeringen skall vara avgör du själv. Det kan vara så enkelt som att helt enkelt skriva upp det du vill eller måste göra på en lista för att sedan kunna stryka allt eftersom sakerna blir gjorda.

DSC_0016 (4)

Den som vill ta ett helhetsgrepp på sin tid kan använda sin tidsdagbok för att göra en prioriteringslista. Vad måste göras? Vad vill jag göra? Vad vill jag inte göra? Vad kan jag välja bort? Placera in sedan det du gör under de olika kategorierna. Det som hamnar i kategorin: Vad vill jag göra? Är ofta sådant som du själv tycker är roligt, alltså sådant som ger kraft och energi. Om jag prioriterar att ta en långpromenad varje dag eller kanske att spela piano då är chansen stor att jag faktiskt orkar med mer även av de saker som jag inte vill göra. Ofta prioriteras det vi själva vill bort och ses som onödigt. Inte ska väl jag när det finns så mycket annat som måste göras! Kategorierna: Vad vill jag inte göra och Vad kan jag välja bort är också viktigt att fundera över. Måste jag dammsuga huset varje dag? Kanske känns det viktigt men det kanske går lika bra med två gånger i veckan. Vissa saker kanske känns som måsten fast de egentligen inte är helt nödvändiga.

Om jag mår bra då orkar jag mer. Jag mår bra av att göra saker som jag tycker om och som gör mig glad. Svårare än så behöver det inte vara!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, ,

8 svar »

  1. Att somliga får så mycket mer uträttat än andra handlar inte om att hinna utan om att orka och högpresterande människor har givetvis inte fler timmar på dygnet än andra men däremot mycket mera energi och intresse samt stresstålighet och simultankapacitet

    Själv skulle jag aldrig klara att springa från jobbet till gymmet till dagis till affären till kvällskursen och så vidare hela tiden med en ständigt pipande mobil i fickan och ta hand om barn som skriker och gråter och måste matas och tvättas och läggas om och om igen

    Om min säng inte blir bäddad är det inte tid som fattas utan för att jag tycker det är så tråkigt och jobbigt att bädda den varenda dag – alla människor klarar inte av en hektisk livsstil och alla människor ska inte skaffa barn och familj utan man bör tänka igenom vad man orkar vill och klarar av innan man gör det Planering löser inte allt då skulle inte så många drabbas av utbrändhet

  2. Pingback: Good enough |
  3. Pingback: Sommardrömmar? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s