Livsstil

Dietmode – frälsning eller förbannelse?

Atkinsmetoden, LCHF, flygvärdinnedieten. Likväl som det går mode i frisyrer, kläder och ideal, går det mode i hälsotrender och olika dieter. Nu skall det bakas och stekas i äkta smör, men minns du när smör och fet grädde var helt förbjudet? Det är inte många år sen.

På 50-talet var timglasformade Marilyn Monroe idealet. På 60-talet kom pinnsmala Twiggy. Hon drog enligt många igång en bantningshysteri bland  60- och 70-talets kvinnor. Under 80-talet skulle håret vara permanentat och Jane Fonda gjorde aerobicsen populär. Under både 90 och 00-talet kom vi på att vi ville vara vältränade och smala, med väldigt lite kroppsfett.

marilyn

Kroppsidealen ändras, och det gör även hälsorönen. Det kommer vi nog alltid få leva med. Vad vi inte får glömma är att det enda som skiljer 80-talsmänniskan från en människa av 2013 är frisyren – för trettio år är inte lång tid evolutionsmässigt. Nu som då, går viktminskning ut på att göra av med mer kalorier än vad som kommer till. Oavsett de just nu rådande kroppsidealen är det viktigaste att man trivs med sig själv. Att du mår bra och orkar det du vill göra bör vara vägledande snarare än att försöka efterlikna sjukligt smala modeller.

Några vanliga metoder för viktnedgång
Studier har visat att de största framgångsfaktorerna för viktnedgång är motivation och engagemang – ofta är det liten skillnad mellan dieterna om man har dessa två.

  • Lågkalorimetoden: Denna metod går ut på att man äter mat med få kalorier, då detta innebär att man intar mindre energi. För ett par decennier sedan var detta den vanligaste bantningsmetoden. Varianter på lågkalorikost är att äta endast frukt eller någon annan typ av mat med få kalorier.
  • GI-metoden: går ut på att äta mat med lågt GI-värde. Denna typ av mat gör att energin kan fördelas över en längre tid och man behöver inte äta lika mycket för att känna sig mätt. Insulinnivån hålls jämnare och detta bidrar i sig till att undvika viktökning.
  • Atkinsdieten går ut på att undvika att äta kolhydrater. Detta tvingar kroppen att ställa in sig på att förbränna fett. Kritik mot Atkins-metoden är att kroppen ställer in sig på svält och när man väl börjar äta kolhydrater igen kommer dessa att lagras som fett.
  • LCHF-metoden: Kan sägas vara en nära släkting till Atkins-metoden. Den innebär kraftig begränsning av kolhydratsintaget, och viss ökning av intaget av fett och protein. Strikt sådan kost är kraftigt avvikande från tidigare råd, runt 5% kolhydrater, 65-70% fett och 25-30% protein.

Varför fungerar det inte?
Att vi misslyckas med viktnedgång beror sällan på att vi är underinformerade. Vi vet precis hur vi ska göra, för budskapen finns överallt i tidningar, böcker och tv-program. Däremot kan vi vara dåliga på att känna oss själva och förstå hur vi fungerar.

Det är svårt att bryta vanor och mönster. Ofta finns det något mer än vanans makt som gör att vi handlar som vi gör. Det finns många olika orsaker till varför vi överäter, underäter och inte klarar att bibehålla vikten.
Boken Övervikt handlar om känslor av Lisbeth Stahre är en teorikurs byggd på kognitiv beteendeterapi och hjälper dig att hitta dina egna svar på varför du ännu inte lyckats hitta balans i din livsstil och tagit kontroll över ditt ätande. Författaren beskriver bland annat den kognitiva triangeln:
Vad vi tänker i en situation, påverkar hur vi sedan känner och hur vi därför beter oss. Vad blir effekten om du ständigt tänker på hur misslyckad du är som aldrig lyckas följa en diet?

Text: Regina Johansson
Bild: marilynmonroe.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s