Livsstil

Gnällgnäll

Att gnälla är lite fult. Och ingen vill ju bli stämplad som gnällspik. Ändå är det svårt att hålla sig, och det kan vara svårt att få stopp på någon som börjat. Men finns det positiva effekter av att gnälla? Det kanske rent av är lite farligt att aldrig göra det?

IMAG3408Fy vad det är grått och regnigt!

Enligt wiktionary innebär gnällande att klaga, ofta med en upprörd ton.
Vi har tittat närmare på detta fenomen – och upptäckt att  det inte finnas så mycket skrivet om ämnet. Det som finns att läsa handlar mest om gnällkultur på arbetsplatsen eller att älta i sorgearbetet. Man verkar vara ganska överens om att lite lagom klagande och gnäll är sammansvetsande i  en grupp, men att man skall vara uppmärksam på vilken riktning klagomuren tar. När det övergår i skitsnack och prat om hur inkompetenta andra inom organisationen är blir det istället skadligt. Kollegor med hög gnällfrekvens riskerar också att bli impopulära – de flesta stöts bort av negativa energier och söker sig istället till det som känns positivt.

Vid en förlust är det naturligt och viktigt att älta, att få lov att tugga det som hänt och hur det känns, om och om igen. De flesta kommer ur ältandet och tar sig igenom sorgefaserna med tiden.

IMAG1667Fy vad det är varmt och soligt!

Gummibandsmetod
För den som ägnar sig mycket åt gnällande och vill sluta, finns detta tips:
att sätta ett gummiband på ena handleden och flytta över det till den andra handen varje gång man kommer på sig med att gnälla. Att låta klagosången slippa ut genom läpparna är en vana, och man kan säkert göra gnällfiltret till en ny rutin – när man känner att man vill dela med sig av sitt missnöje till världen kan man göra ett aktivt val att göra det eller låta bli.

Gnälletikett

  • Känn dig fri att gnälla när det verkligen behövs! Till exempel när du har ont. Men var medveten om att det är just gnäller du gör – då är det större chans att du slutar i tid.
  • När du är klar: Om det du gnäller över går att fixa: fixa det. Om det inte går att fixa: släpp det.
  • Hjälp andra att komma ur sin övergnällighet genom att ställa smarta frågor så att personen kommer på att den kanske borde göra något konstruktivt istället.

DSC_0624 (6)Fy vad det är kallt och snöigt!

Vad gäller gnäll kanske lagom är bäst. Att gnälla ibland kan vara skönt och något som vi behöver göra för att kunna gå vidare. Det kan dock vara klokt att fundera över varför man gnäller och till vem. Är det till din bästis eller kanske partner du gnäller av dig vid dagens slut så är det nog en del av ditt sätt att processa din dag. Är det istället på det viset att frågan: Hur är det? öppnar upp för en strid ström av gnäll oavsett vem som frågar då kan det vara klokt att stanna upp och fundera över varför.

Text: Regina Johansson

Bild: Liza Kettil

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s