Kultur

Värmlandsfrisyrer och huvudstadshår

Håret är ett attribut som är viktigt för många. Frisyrer kan både attrahera, provocera och vara ett statement. På 60-talet skapade medlemmarna i Beatles debatt med sina långa luggar som ungdomarna tog efter. Idag är vi mer härdade och det skall mer till för att skapa folkstorm.

I filmens värld blir det ännu mer tydligt att behåringen och frisyren är viktig för att framhäva en karaktär. Komedin Mammas pojkar av regissören Ulf Malmros går just nu på bio. Filmen har fått guldbaggenominering för bästa kostym, och en stor del av detta är figurernas frisyrer. De trettiofemåriga tvillingarna som spelas av Björn Starrin och Johan Östling är hårdrockare ut i fingerspetsarna och har behållt det långa håret från tonåren – tunnhårighet till trots.
Chefen och grannen (Kjell Bergkvist) har rakad och blankpolerad skalle. Mia Skäringer spelar den söta skolfröken med mycket skinn på näsan och har fått håret klippt i en mjuk, kort frisyr – färgad i ljust rosa.
Jag trodde aldrig att jag skulle säga det men det sista var riktigt klädsamt.

Mammas pojkar - sf.se
Mammas pojkar utspelar sig i Värmland

Tycker du också att hår faschinerar?
Om du befinner dig i Stockholm innan september är utställningen Hår på Nordiska museet värt ett besök. Utställningen pågår tills 1/9, och tar dig på en resa genom frisyrernas historia. Hur har vår syn på hår varit genom tiderna? Vad var inne på 20-talet? Är huvudlöss en ny företeelse?

I Nordiska museets arbete ingår att hela tiden samla och dokumentera i  samtiden. Därför vill museet gärna ha in våra berättelser om kroppsbehåring.
Du kan via deras hemsida skicka in en bild på din frisyr och några rader om dig och ditt hår. Har du mustasch? Polisonger? Klipper du dig varje månad eller en gång om året? Via länken nedan kommer du direkt till Hår, och du kan klicka dig vidare till hårwebben.
Nordiska museet – Hår

Nordiska museet ligger på Djurgården i Stockholm. Fri entré med Stockholmskortet, liksom till Vasamuseet och Spritmuseet som ligger alldeles i närheten.

Ordinarie öppettider
Alla dagar kl 10-17
Kvällsöppet på onsdagar (ej juni-augusti) till kl 20 med fri entré efter kl 17

Ordinarie entré till museet
Vuxen, pensionär & student: 90 kr
Barn och ungdomar t.o.m. 18 år har fri entré.

Text: Regina Johansson
Bild 1: Svensk film
Bild 2: Nordiska Museet

Kategorier:Kultur

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s