Ekonomi & Arbetsliv

Aldrig fattig men ofta pank

Tycker du att det är kul att tänka på pengar? Får du ont i magen, eller är du helt likgiltig? Alla har vi vårt eget förhållande till ekonomi och pengar. Det är lätt att känna sig styrd av sina inkomster och utgifter, och speciellt i januari upplever många att plånboken är tunn. Kan det hjälpa att ändra lite på sina ekonomiska tankar? Livåleva delar med sig av några enkla knep som kan ge dig en högre siffra på kontoutdraget.

Låtsas
Om du vill spara – tänk som om du hade ännu mindre pengar än du i verkligheten har. Då blir du automatiskt uppfinningsrik och det blir nästan som en sport att inte handla.

Ifrågasätt
Är du säker på att du måste köpa allt du tror? Att man behöver något är oftare än känsla än ett faktum. Även om dina påslakan är urtvättade så är de fortfarande hela. De duger ett tag till! Prioritera och införskaffa bara det som är nödvändigt på riktigt. Att vi handlar och konsumerar så mycket i onödan – beror det på att vi har svårt att känna oss nöjda som det är?

Förutse
Ha tanken längre än en kvart framåt. Vilka situationer kan uppstå där pengar sprutar ur plånboken helt i onödan? Till exempel: ha med dig lite frukt och dryck i väskan istället för att handla det varje dag på pressbyrån när du är hungrig och väntar på bussen. Väldigt enkelt och den medhavda frukten är inte sämre än kioskens.

Namibia mm 198

Veckohandla
Om man undviker oplanerad småhandling var och varannan dag kommer du inte att dubbelköpa matvaror, du får bättre plats i kylen och bättre koll på vad du har hemma. Du får inte heller lika många tillfällen per månad där du riskerar att impulsköpa något i mataffären. Du slipper lägga så mycket tid på att handla. Det är också lättare att räkna efter er månadskonsumtion av mat.

Lagerrensa
Många av oss har ganska mycket mat hemma jämt. Makaroner, konserver, mjöl och gryn. Grönsaker i frysen, kött som blev över från en grillning i somras. Det är jättemycket pengar som ligger där! Bestäm dig för att käka upp lagret ibland istället för att fylla på ytterligare. Om du handlar hem ägg och mjölkprodukter så kan man göra väldigt många maträtter, vad man än har skåpen. Det är faktiskt mycket glammigare än det låter, och med internets hjälp hittar du recepten till råvarorna.

pengar

Läs Ta makten över dina pengar av Nina Jansdotter.
Boken innehåller inte några konkreta tips på hur du blir rik, utan är uppbyggd som en kurs för läsaren.
Jansdotter tar upp sex olika pengapersonligheter – bland annat de klassiska Spara och Slösa. Om man vet vilka av dessa man har drag ifrån, kan man lättare förstå sig själv och sina ageranden kring pengar. Läsaren får sedan tips om hur hen kan komma runt eventuella problem som hör personligheten till.
Författaren tar också upp hur man sätter ekonomiska mål, hur kärlek och relationer påverkas av ekonomi och hur man kan löneförhandla.

Boken är lättläst och läsaren kan själv välja hur djupt man vill gå in i den. Vill du besvara frågorna i tanken eller skriva ner dina svar?
För att få ut maximalt av boken kan en studiecirkel vara en god idé. Det kräver inte så mycket, hitta minst en person till som vill läsa boken, stäm träff för att diskutera och göra övningarna. Antingen allt på en gång eller genom att dela upp boken på flera tillfällen.

Gav det något resultat?
Räkna efter ibland hur dina kostnader ser ut – mat, kläder, småköp. Då kan du faktiskt se att det ger resultat att programmera om hjärnan. Vi måste inte alltid gå omkring med svångremmen hårt åtdragen, men när man blir mer medveten om var man lägger sina pengar kan det vara lättare att uppleva en frihet kring sin ekonomi – du har plötsligt makten över dina pengar och inte tvärtom.

Text: Regina Johansson

Bild 1: Liza Kettil

Bild 2: bokus.se

3 svar »

  1. Pingback: Sommardrömmar? |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s