Familj & Hälsa

Fake it till you make it!

Bra självförtroende och självkänsla är viktiga framgångsfaktorer. Hur kommer det då att vissa människor är utrustade med stora portioner av dessa varor medan andra inte har samma förmån? Den frågan är nog kanske omöjlig att svara på men både självkänsla och självförtroende är nåt som kan tränas upp. Fake it till you make it syftar på att imitera bra självförtroende ger framgång och att det i sin tur skapar gott självförtroende. Många gånger är detta något vi gör i vardagen utan att vara riktigt medvetna om det. Om jag är riktigt trött om morgonen vill jag inte att det skall synas när jag kommer till jobbet eller ska på möte. Även om jag känner mig trött och hängig vill jag inte att det skall synas och klär och sminkar mig med omsorg för att ge ett gott intryck. Genom att känna mig säker ger jag ett gott intryck och genom det gör jag ett gott intryck. fast det handlar inte om att dölja eller att förtränga problem utan det handlar om affirmation för att det egna jaget skall må bättre.

DSC_0352 (3)

Ordet affirmation kommer från latinets affirmatio som betyder försäkran. Att affirmera är att utgå från tanken att man själv skapar sin verklighet och att de egna  tankarna påverkar de mecka möjligheterna. Att affirmera handlar om att arbeta med förändring i positiv riktning. En affirmation är ett kortare budskap som sägs högt eller skrivs ner och sedan repeteras. De behöver repeteras ofta eftersom förändring tar tid. Affirmationer är positiva med vilja och tilltro till förändring i vardagen.

Exempel på affirmationer:

  • Jag är glad och nöjd med mig själv!
  • Jag känner mig stark och vacker!
  • Jag kommer i tid!
  • Jag klarar det jag vill göra!

DSC_0656 (2)

Upprepa dina affirmationer flera gånger varje dag. Bra förslag är att skriva dem på post-it lappar och sätta dem på kylskåpet eller kanske på badrumsspegeln eller annan plats du passerar fler gånger om dagen.

Att affirmera är att upprepa det som ska ske som om det redan har hänt. Act as if!

Text: Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

7 svar »

  1. Det är nog inte så här enkelt. Självkänsla handlar om så mycket mer än att intala sig själv att man är bra. Läs gärna Magnus Lindwalls bok ”Självkänsla: bortom populärpsykologi” för att se vad forskningen säger.

    • Givetvis är både självkänsla och självsäkerhet något mycket komplex. Affirmation är ett sätt att enkelt arbeta med det i vardagen, men självklart finns det både fler och mer omfattande metoder. Tack för synpunkten!

  2. Pingback: Good enough |
  3. Sämsta artikel jag läst. Att hela tiden utmana mig själv, att göra saker MSN växer av. Om man är trött varför ska man dölja det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s