Ekonomi & Arbetsliv

Hästägande – kostsamt, tidskrävande… och alldeles alldeles underbart

Någon har sagt att hästar och ridning är ingen hobby – det är en livsstil. Att vara hästbiten kan liknas vid att vara riktigt kär. Man tillbringar mycket bland hästar, och att tänka på dem. Och om man gillar att vara utomhus, ta i med kroppen och bli härligt skitig under naglarna, så är nog det roligaste som finns att ha egen häst. Men vad krävs för ett lyckat hästägande?

Tre viktiga frågor att ställa sig innan man tar steget till hästägande:

 1. Har jag kunskap?
 2. Har jag tillräcklig ekonomi?
 3. Har jag tid?

Kunskap
Det är skillnad på att ha egen häst och att rida på ridskola. Stor skillnad. Därför är det viktigt att du har skaffat dig så god erfarenhet som möjligt av hantering (och ridning) av olika hästar. Att känna sig säker i detta är en förutsättning för att kunna bemästra situationer där din häst är till exempel rädd eller istadig. När man känner osäkerhet förvärras ofta problemen och det är inte roligt att känna rädsla för sin egen häst. Övning i hantering får du genom att tillbringa mycket tid med hästar, även på marken. Genom att hänga i stallet får du också en massa gratiskunskap som du har nytta av senare. Se också till att ha hästkunniga människor omkring dig att fråga och diskutera med.

Ekonomi
Alla hästägare är överens om en sak: inköpet är det billigaste. Alla hästar, oavsett om inköpspriset var femtusen eller hundratusen kronor, kostar ungefär lika mycket att föda.
Uppstallnings- och foderpriser varierar i landet och därför har vi inte tagit med några prisuppgifter i artikeln. Ta reda på att du kan få tag i det som behövs i sin närhet, och räkna samtidigt ut den ungefärliga kostnaden per månad om du skulle skaffa häst:

 • Stallplats
 • Foder – hö/hösilage, kraftfoder, vitaminer och mineraler
 • Strö till boxen
 • Hovslagare ca. var 6:e – 8:e vecka
 • Avmaskning
 • Försäkring
 • Veterinärkostnader – vaccinationer, behandlingar av skador och sjukdomar till exempel.
 • Utrustning
 • Träning med instruktör
 • Kostnad för att ta sig till och från stallet minst en gång varje dag.

Oförutsedda saker händer. Din häst kanske får ett problem som kräver behandlingar av massör, eller att du behöver åka med hästen upprepade gånger till klinik. Om din ekonomi är allt för ansträngd så kan det ta udden av det roliga med att ha häst.

Tid
När man har hästar som sitt största intresse och dessutom insett sedan innan vad det skulle innebära att vara hästägare, tillbringar man ofta gladeligen den tid man behöver hos hästen. Hur mycket tid du måste vara i stallet är beroende av hur din uppstallning ser ut. Om du har hästarna hemma är det antagligen du själv som måste se till att djuren släpps in och ut samt utfodras. I vilt tillstånd ägnar hästar 17-18 timmar om dygnet till att äta, och utfodring bör därför ske uppdelat på 3-5 gånger om dagen. Om du har hästen uppstallad och någon annan ger frukost, släpper ut på morgonen, ger lunch, eftermiddagsgiva och kvällsmat, räcker det att komma en gång om dagen och mocka, göra iordning matransonen för nästa dygn,  motionera hästen och fixa med sådant som behöver fixas. Rasthagar kan behöva mockas, staket sättas och gås igenom. Hovslagare och veterinär måste passas när de skall komma.

DSC_0221[1]

 

Dags att hitta rätt häst
Mia Söderberg på OptiMia arbetar som häst- och ryttarcoach och har delat med sig av sina två viktigaste tips inför hästköpet:

Sätt mål för vad du vill ha hästen till, och välj häst efter det. Eller: köp hästen först, men sikta inte högre än vad den hästen klarar av. Och en sak till: upphör aldrig att söka kunskap för hästens bästa, samtidigt som man behöver vara källkritisk. Lyssna på allt som sägs, men ta bara till dig och använd det som det ligger forskning och/eller väl beprövad erfarenhet bakom. (Lyckad sådan!)

 

Var kritisk som hästspekulant. Ha med dig en hästkunnig vän som kan hjälpa dig att se saker med andra ögon och hindra dig från att förälska dig första sekunden. Provrid eller provkör, testa hästen själv i hantering. Veterinärbesiktiga alltid!
Om du är noggrann i hästköpet och hittar rätt häst för just dig, är chansen stor för att hästägandet blir precis så bra som du vill att det skall bli.

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s