Kultur

Undercover

Det finns en uppsjö med både filmer och tv-serier som handlar om spioner och hemliga agenter. Det tycks vara en genre som alltid är aktuell eftersom det ständigt produceras nytt material. Vad är det som gör att publiken lockas av invecklade och många gånger ganska osannolika historier som utspelas i ett högt tempo? Spiongenren kombinerar de båda genrena Action och Thriller vilka båda är ständigt aktuella. Redan under stumfilmens dagar kom de första spionfilmerna. Även om genren är manligt dominerad finns det undantag även i början. I filmen On His Majesty’s Service från 1913 möter vi för första gången en stark självständig kvinna som hjälper filmens hjälte.

Hundra år har hunnit passera sedan dess, men genren är fortfarande starkt manligt dominerad. För att väga upp alla dessa manliga hjältar tänkte vi tipsa om två kvinnliga hjältar istället.

Continuum

Inte riktigt en klassisk spionserie men den passar ändock in i genren. Keira Cameron spelad av Rachel Nichols är polis och året är 2077 och världen lever i fruktan för den organiserade terrorismen.Genom att befinna sig vid fel plats vid fel tillfälle förflyttas hon tillsammans med några av terroristerna genom tid och rum till år 2012. Keira tvingas skapa sig en ny identitet som ger henne tillträde till den lokala polisen för att hon skall kunna fortsätta bekämpa terrorismen. Rachel Nichols karaktär är en stark kvinna som helst inte ber om hjälp, hon vill klara alla problem på egen hand men tvingas inse att även den tuffaste ibland kan tvingas be om hjälp. Rachel Nichols har tidigare varit med i tv-serien Alias som även den har vissa inslag av fantasy/sci-fi. Continuum är en pågående serie som hittills sänts i en säsong men står klar för en andra säsong. Började sändas 2012.

Deception

Polisen Joanna Locasto spelad av Megan Good får frågan om att gå undecover  hos den förmögna familj hon växte upp hos där hennes mamma arbetare som hembiträde. Den skandalösa dottern i familjen var under uppväxten Joannas bästa vän och nu blir hennes uppgift att försöka lösa mordet på väninnan. Även i Deception finner vi en av skådespelarna från Alias med i rollistan, nämligen Victor Garber som spelar familjens patriark. Deception är en pågående serie vars första säsong nyligen börjat sändas. Från 2013.

Läs mer i vår tidigare artikel på temat Hemliga agenter

DSC_0420 En klassisk hemlig agent!

Kategorier:Kultur

Märkt som:, , ,

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s